Foto:

Ruim 5800 bezoekers op online open dagen HAN

Arnhem - Ruim 5800 unieke bezoekers hebben online de open dagen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) bezocht afgelopen weekend. Ze bekeken video’s, chatten met studenten en docenten en volgden live voorlichtingen en Q&A’s.

Dit blijkt uit onderzoek onder de bezoekers en onder de docenten van de HAN die aan de online Open Dag hebben meegewerkt.


Online-bezoekers lopen niet over de campus maar scrollen over de pagina’s. Het grootste gedeelte is voor iedereen toegankelijk: video’s, FAQ’s en chatsessies met studenten en docenten via Teams. Voor de voorlichtingen en Q&A’s van de opleidingen konden bezoekers zich vooraf aanmelden. Net zoals voor een speeddate met een studiekeuzecoach of een voorlichting over studeren met bijzondere omstandigheden. Bezoekers laten hun webcam uit, ze luisteren naar een voorlichting via Teams of Instagram en stellen hun vragen via de chat.

Wie kwamen er naar de online open dag?

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de bezoekers in september met een studie wil starten. Sommigen van hen hadden hun keuze al gemaakt en bezochten de online open dag ter bevestiging en om hun laatste vragen te stellen. Anderen twijfelen nog tussen twee of meer studies. Zij kwamen naar de online open dag om een beter beeld van de opleidingen te krijgen zodat ze de knoop konden doorhakken.

De andere 30 procent van de bezoekers wil volgend jaar of het jaar daarna met een studie starten. Zij bezochten de open dag om de opleidingen voor het eerst te verkennen, rustig rond te kijken en mee te luisteren.

Hoe hebben jongeren dit online event ervaren?

Veel bezoekers gaven aan dat zij na de online open dag een goed beeld hadden van de opleiding. 72 procent van de ondervraagden beoordeelt dit met een 4 of 5 (op een schaal van 1 tot 5). "Ik had niet verwacht dat ik zoveel informatie kon krijgen en hierdoor kon ik de knoop heel makkelijke door hakken van welke opleiding ik wil gaan doen en nu twijfel ik ook niet meer", aldus een van de ondervraagden.

Daarnaast gaven bezoekers aan dat zij veel te weten zijn gekomen over de ervaringen van studenten van hun opleiding. 65 procent van hen beoordeelt dit punt met een 4 of 5 (op een schaal van 1 tot 5). "Alles was tot in de puntjes geregeld en vooral de opleidingspresentatie en het chatten met studenten vond ik erg waardevol", zegt een van de bezoekers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste bezoekers de vragen hebben kunnen stellen waar zij mee zaten. 81 procent van de ondervraagden beoordeelt dit met een 4 of 5 (op een schaal van 1 tot 5). "Er werden tijdens de Teams-sessies heel goede vragen gesteld waar ik zelf niet op was gekomen en deze werden heel erg duidelijk en uitgebreid behandeld", was een reactie.

Sfeer proeven is natuurlijk moeilijker tijdens een online open dag. Slechts 30 procent van de bezoekers beoordeelt dit punt met een 4 of 5 (op een schaal van 1 tot 5). "Voor een online open dag vond ik het erg goed. Ik zou het zeker aanbevelen, maar in een situatie zonder corona zou ik een 'gewone' open dag eerder aanraden."

Toch waren er ook bezoekers die de rust van hun eigen huis juist als een voordeel zagen. "Ik vond het heel fijn om thuis de voorlichtingen te kijken. Je zit dan gewoon rustig en je kunt je goed concentreren. Zo leer je veel over de verschillende opleidingen."

Volgende stap

Na deze online open dag geeft 40 procent van de ondervraagden aan dat zij zich gaan aanmelden bij de HAN. 8 procent van hen gaat zich aanmelden bij een andere hogeschool of universiteit. 4 procent overweegt een tussenjaar. Het grootste deel (48 procent) gaat iets anders doen. Ze hebben bijvoorbeeld nog een jaar op de middelbare school voor zich of willen eerst nog even goed over hun keuze nadenken.

Hoe hebben docenten van de HAN de online Open Dag ervaren?

Ook docenten hebben we (via een ander onderzoek) naar hun ervaring gevraagd. Zij gaven onder meer aan: "Ik vond het erg waardevol dat we samen met de studenten in de chat zaten, zodat we zowel vanuit hun perspectief als student en docent de vragen konden beantwoorden."

Een andere docent: "De live webinars waren een geslaagd en enthousiast gebracht en leidden tot meer interactie met potentiële studenten." En: "Ik denk dat dit over het algemeen voor studenten een fijne, duidelijk en laagdrempelige manier is om te oriënteren voor hun studiekeuze."

Wat betekent dit voor toekomstige open dagen van de HAN?

De open avond voor deeltijdstudies op 3 juni 2020 is ook online. De volgende open dagen voor voltijdstudies zijn in november. De toekomst is nu nog te onzeker om te voorspellen hoe die er precies uit gaan zien. De HAN gaat in de toekomst wellicht naar een hybride model met meer online elementen dan voorheen. Dat maakt onder meer het bereik groter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden