Foto: Valerie Spanjers

26 april: Nationale Dag van de Paardenbloem

Arnhem - De allereerste Nationale Dag van de Paardenbloem vindt op zondag 26 april plaats. Het is een initiatief van Taraxacum Nederland, Ruimtekoers, Natuurcentrum Arnhem en de Onkruidenier.

"Deze doodgewone plant die met zijn stevige penwortel altijd zo vastzit tussen de tegels  op je trottoir, is eigenlijk een heel bijzondere en veelzijdige plant", zo stellen de initiatiefnemers. "En dat gaan we landelijk onder de aandacht brengen. We roepen iedereen die dag op foto’s van paardenbloemen te maken en met ons te delen via #dagvandepaardenbloem op social media."   

"Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor", vertelt paardenbloemenexpert Karst Meijer van Herbarium Friscum. Als het aan Karst ligt, stoppen we met dat oeverloze maaien van bermen en velden en laten we de paardenbloem weer gewoon stáán. 

"Trouwens, dé paardenbloem bestaat niet. Er zijn vele honderden soorten, Nederland kent er ruim 250. Zag je vroeger een compleet geel gekleurd weiland, dan stonden daar niet één soort, maar wel zestig verschillende varianten in", aldus Meijer. De paardenbloem komt er qua reputatie tamelijk bekaaid af. Volledig onterecht volgens de initiatiefnemers, want het is - zeggen zij - niet alleen een veelzijdige, maar ook een gezonde en heilzame plant.

"We nodigen iedereen die geïnteresseerd is in de waarde van wilde planten in de stad uit om mee te helpen aan een paardenbloem take-over op social media op de allereerste Nationale Dag van de Paardenbloem. Laat de paardenbloem eens een keer aan het woord en opkomen voor de Nederlandse natuur."

"Hoe? Op 26 april neem je een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal; in je achtertuin, tussen stoeptegels bij de lantaarnpaal of misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’-wandeling. Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis. Plaats de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie en gebruik #dagvandepaardenbloem. Op deze manier kunnen wij alle prachtige kiekjes bewonderen en vastleggen in een digitaal paardenbloemenarchief."

www.ruimtekoers.nl/dagvandepaardenbloem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden