De verkleining van afvalcontainers om betere afvalscheiding te krijgen lijkt niet echt succesvol.
De verkleining van afvalcontainers om betere afvalscheiding te krijgen lijkt niet echt succesvol. (Foto: Jan Verniers)

Afvalcontainers 'lopen over'

Arnhem - De kleinere inwerp-opening van de afvalcontainers lijkt een negatief neveneffect te hebben: er wordt afval gedumpt rondom de container.

door Jan Verniers

Eerder waarschuwde bewoonster Bettina Achterhuis al in de Arnhemse Koerier dat het gemeentelijk besluit om de afvalinworp te beperken tot 30 liter-zakken tot dit soort situaties zou leiden. Hierover overhandigt ze op 22 april een petitie aan het gemeentebestuur.

Als de Arnhemmers hun afval goed scheiden, dan hebben ze minder restafval, zo redeneert de gemeente. Om dit te stimuleren zijn de oude 60 liter-zakken (à €1,60) afgeschaft en zijn er 30 liter-zakken voor in de plaats gekomen (à €0,80). Volgens de gemeente zijn de bewoners die minder restafval produceren dan goedkoper uit omdat ze geen half gevulde zakken in de container hoeven te gooien.

Het probleem is echter dat er door de kleinere afvalinworp sommige 'afvalobjecten' niet meer in de container passen. Deze worden er soms naast gezet, zoals afgelopen week in de Pijlkruidstraat (zie foto).

Arnhemmers die van hun grofvuil af willen, kunnen binnenkort weer van een gratis ophaaldienst gebruik maken. Zo heeft wethouder Cathelijne Bouwkamp in De Gelderlander bekend gemaakt. De gemeente is in overleg met afvalverwerker SUEZ over een tijdelijke ophaalservice, waar burgers gedurende de coronacrisis een beroep op kunnen doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden