De wanhopige uitbater Faruk op het terras van Liman Valkenburg.
De wanhopige uitbater Faruk op het terras van Liman Valkenburg. (Foto: Jan Verniers)

Arnhemmer Faruk is wanhopig op zijn lege terras

Arnhem - Faruk is min of meer de wanhoop nabij. Een prachtige voorjaarsdag en zijn anders zo stampvolle terras van restaurant Liman Valkenburg is helemaal leeg. De omzet is nul maar de vaste lasten lopen door.

door Jan Verniers

Zo is Faruk aan huur van zijn etablissement aan de Westervoortsedijk, elektriciteit en water en de privékosten voor zijn huurwoning minimaal €12.000 per maand kwijt. Dat wil niet zeggen dat hij bij de pakken neer gaat zitten, integendeel. Ook hij wilde de stap maken richting het afhaal- en bezorgprincipe.

Cadeaubonnen

Het afhaalidee slaat niet echt aan, daarom gaat hij zich vanaf nu richten op het bezorgen van bestellingen. Hij heeft een speciaal anti-corona dagmenu in petto voor €12 naast andere gerechten via een menu. Ook geeft hij mensen de mogelijkheid cadeaubonnen te kopen die gebruikt kunnen worden door iedereen: ook later als deze crisisperiode voorbij is.

Faruk is kritisch over de opstelling en handelswijze van onze overheid. "Ze is te laat begonnen met echte maatregelen en nog zijn die nu halfslachtig", vindt hij. "We hadden nu net als omringende landen het lockdown -principe moeten toepassen. Nu blijft de ongewenste situatie door sudderen en is er geen vooruitzicht op een bepaalde termijn waar men mee te maken heeft."

In dat kader vindt hij ook de beloftes voor hulp aan ondernemers veel te vaag. "Het is nu maar afwachten hoe lang er verlies optreedt: er zijn geen concrete financiële tegemoetkomingen kenbaar gemaakt en al helemaal niet qua tijdsduur. Men had beter aan kunnen geven dat er een vaste lockdown -periode wordt gehanteerd met garantie op hulp voor die duur."

Huur opschorten

Daarnaast heeft Faruk zelf ideeën: waarom niet bepalen dat ondernemers tijdelijk de huur mogen opschorten tot de overheid gelegenheid heeft over de brug te komen of een tijdelijke belastingvrijstelling, die naderhand gecompenseerd kan worden met een beloofde bijdrage.

Over het onmiddellijk ingevoerde horecaverbod is Faruk helemaal niet te spreken. "Het was belachelijk te verwachten dat ondernemers in een half uur alle cliënten eruit konden zetten zonder gevolgen: om half zes kwam de boodschap; om zes uur moest alles leeg zijn. Die ene avond maakte ook niet uit, men had bijvoorbeeld de maandag erna de maatregel in kunnen laten gaan." Hij had een besloten feest dat net was begonnen voor vijftig personen: het feit dat hij het abrupt moest stoppen, kost hem minimaal €1750.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden