Het coronavirus is een strop voor ondernemers. Visgilde de Vischer gaat nu vis bezorgen.
Het coronavirus is een strop voor ondernemers. Visgilde de Vischer gaat nu vis bezorgen. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

Arnhemse vershandel is creatief in coronacrisis

Arnhem - In drie dagen een webshop opgetuigd. Op maandag twaalf bestellingen bij de slager die er anders op die dag niet zijn. Met marktkoopmensen gezamenlijk in de groepsapp om klanten te kunnen bedienen. Ondernemers merken dagelijks de gevolgen van de coronacrisis. Het verlies is ongekend

 door Vincent Bos

Horeca en catering worden niet meer bevoorraad omdat ze gesloten zijn. Zie daar de eerste strop voor Visgilde de Vischer uit Presikhaaf. En dan mag vis ook niet meer in de winkel worden genuttigd. Wat de klanten juist zo graag deden.

“We boden de mensen altijd de mogelijkheid de vis direct te consumeren. Dat is nu weggevallen. Ze kunnen de vis wel meenemen. Door alle maatregelen zie je dat het rustiger wordt op straat. Er valt daardoor omzet weg”, zegt Wouters Siemes van Visgilde de Vischer. Zorgcentra kunnen nog wel bevoorraad worden, zij het met de nodige restricties.

Lokale ondernemer steunen

De ondernemer heeft snel gehandeld. “We hebben binnen drie dagen een webshop geopend. Het betekent dat we de bestellingen thuis bezorgen onder het motto van ‘als u niet naar de vis kunt komen, komt de vis naar u’. De eerste bestellingen zijn al afgeleverd. Wel via contactloos betalen. “Zelf heb ik al lokaal eten besteld. Zo help je de plaatselijke ondernemer.”

Bij slagerij Putman was het in de eerste week van de strenge maatregelen nog druk. Deze week is dat anders, stelt eigenaar Pepijn Putman. Hij merkt de gevolgen van het hamsteren in de supermarkten. “Op maandag was het bij ons echt rustiger dan doorgaans het geval is. Ze nemen wel wat mee, hoor. Ouderen vragen vooral of we bezorgen. Dan doen we.”

Hij merkt dat meer klanten van die service gebruikmaken. Hij ziet een stijging in het aantal bestellingen. “Op maandag waren dat er al twaalf terwijl er doorgaans op die dag geen bestellingen binnenkomen. We blijven in elk geval open. De slagerij behoort tot de eerste levensbehoeften. De mensen moeten toch blijven eten.”

Groepsapp opgezet

Voor Michel Pol is de klap groot. De bezoekers van de weekmarkten in Arnhem, Dieren, Doetinchem., Dinxperlo en ’s-Heerenberg kennen de kraam als Pol AGF ofwel Pol Fruit.Hij levert veel aan de horeca. “Dat is toch 40 procent van onze omzet. Dat valt in een klap weg. Op de markt in Dinxperlo was het vorige week erg rustig. Daar had ik iets van 80 procent omzetverlies.”

“Het valt niet mee”, klinkt het somber. Maar Michel Pol zit niet bij de pakken neer. Integendeel. Hij is een besloten groepsapp gestart voor zijn klanten. Boodschappen worden thuisbezorgd.

Hij pakt het breed aan. Want ook de collega’s die met verse producten op de markt staan, doen met deze service mee. Van visverkoper tot slager. “Laat de mensen me maar bellen (06-41112112, red.). Zo kunnen ze zelf bepalen of ze in de groepsapp willen. De boodschappen worden dan gratis thuisbezorgd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden