Janneke en Henk hebben belangstelling voor de bekers die de Opstandingskerk in Arnhem op de boedeldag verkoopt.
Janneke en Henk hebben belangstelling voor de bekers die de Opstandingskerk in Arnhem op de boedeldag verkoopt. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

Kerk Arnhem-Noord wordt verbouwd

Er wordt druk getimmerd in de Opstandingskerk in Arnhem-Noord. Het bedehuis wordt flink verbouwd en gaat na een fusie met twee andere kerken in Noord een nieuwe toekomst tegemoet. De laatste spullen werden begin deze maand op de boedeldag verkocht.

Door Vincent Bos

ARNHEM - Meubilair, audioapparatuur, huishoudelijke producten, tuinartikelen en boeken. Het is zo maar een greep uit het aanbod op deze boedeldag van de Opstandingskerk aan de Rosendaalseweg in Arnhem. Voorheen was er nog wel eens een grote bazar, maar daar is het aanbod dit keer iets te beperkt voor. Vandaar de naam boedeldag.

De kerk is leeg in de wijk Monnikenhuizen. Er is met een grote groep vrijwilligers aan gewerkt om dat voor elkaar te krijgen. En dat was nog best een klus.

September

De bouwwerkzaamheden zijn nu dus van start gegaan. Daar is ongeveer een half jaar voor uitgetrokken. De klus moet voor de start van het kerkelijk seizoen in september geklaard zijn. Landelijk wordt het eerste weekend van september aangeduid als startweekeind. Het betekent dat na de vakantie allerlei kerkelijke activiteiten weer worden opgepakt.

Voor nu houdt dat in dat er door de bouwvakkers volop werk aan de winkel is, zeg maar dat er stevig doorgewerkt wordt. Niet alles is straks vernieuwd. Zo worden de kerkbanken hergebruikt. “De opbrengst van de boedeldag wordt gebruikt voor de verbouwingsplannen”, zegt vrijwilliger Wim Meijerink.

Dan blijft er nog een kerk in Noord over voor de Protestantse Gemeente Arnhem. De Bethlehemkerk op de hoek Honingkamp/Lange Water in Presikhaaf en de Diaconessenkerk in de Izaak Evertslaan in de Burgemeesterswijk worden verkocht. De sluiting van de kerken heeft te maken met teruglopend bezoek. Zoals op vele locaties in het land protestantse en katholieke kerken worden gesloten omdat er zondags te weinig gelovigen in de kerkbanken zitten.

Nieuwe naam

De naam Opstandingskerk verdwijnt ook, zegt Wim Meijerink. “Dat dit gebouw blijft heeft te maken met de centrale ligging ten opzichte van beide andere kerken. Het is een kerk met voldoende ruimte voor de kerkgangers. Uit een prijsvraag is de naam De Nieuwe Kerk naar voren gekomen.”

Overigens worden ook in Arnhem-Zuid door de protestantse gemeente kerken samengevoegd. Daar wordt de Salvatorkerk aan het Salvatorplein in Malburgen de centrale locatie voor kerkgangers. In Zuid wordt de voormalige gereformeerde kerk De Kandelaar aan Den Haagweg gesloten.

De sluiting van de kerken doet voor de een meer pijn en verdriet dan de ander. Mensen laten herinneringen achter. De een is in een van de kerken getrouwd, de ander heeft er zijn kinderen laten dopen of afscheid genomen van een dierbare. “Sluiting gaat altijd gepaard met gevoeligheden. In zo’n proces raak je soms helaas mensen kwijt”, vermoedt Wim Meijerink.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden