Naomi Baars: 'Als het op mijn pad komt, dan wil ik wel model worden.'
Naomi Baars: 'Als het op mijn pad komt, dan wil ik wel model worden.' (Foto: Hilde Wijnen)

Arnhemse Naomi Baars (15) in finale missverkiezing

Jammer is het wel: de finale van Miss Beauty of Gelderland 2020 is vanwege het coronavirus voorlopig verplaatst van 28 maart naar 16 mei. Maar de 15-jarige Malburgse Naomi Baars, finaliste in de categorie Miss Teen of Gelderland, laat zich niet kisten. "Zo heb ik wel meer tijd om te oefenen met dansen."

Door Hilde Wijnen

Arnhem - Via haar Instagram-account werd ze voor de missverkiezing gescout. "Er kwam berichtje of ik mee wilde doen met de casting. Ik moest even kijken wat het was, want ik wist helemaal niet dat dit bestond. En overleggen met mijn ouders. Ik wilde wel meedoen, maar ook mezelf blijven."

Dat was gelukkig geen probleem. Aan de casting deden ongeveer honderd meisjes mee. Achttien gingen er door naar de finale. Wekelijks op zondag zijn er trainingsdagen en leren de jonge deelnemers wat ze moeten weten om miss te kunnen zijn. Voeding, make-up, lopen op de catwalk, jezelf presenteren, alles komt voorbij. Door de week zijn ze bezig zichzelf te promoten.

Stemmen

Want er mag op ze gestemd worden. Graag zelfs, de stemmen van het publiek tellen voor twintig procent mee. Nog eens dertig procent wordt bepaald door wat de missen in wording op de trainingsdagen laten zien. Naomi: "Het is niet alleen de buitenkant die telt, maar ook de binnenkant. Als je een bitch bent, is dat echt een afknapper." De prestaties in de finale tellen uiteraard het zwaarst.

De jurk voor die finale hangt al klaar. "Mijn moeder werd er helemaal emotioneel van. Ze is mijn grootste fan." Ook de rest van de familie Baars is trots. Haar stiefvader hing overal posters op, haar tante hielp mee met de casting. "Ze heeft ook mijn jurk gekocht, zo lief. Toen ik zes was zei ik tegen mijn tante: later word ik model en jij mijn manager", lacht Naomi.

Droom

Ondanks die uitspraak is model zijn niet iets waar Naomi altijd al van droomde. De Malburgse heeft meer in haar mars en weet precies wat ze wil. Ze danst, verdient bij als Disneyprinses op kinderfeestjes, is handler bij hondenshows en gaat nog naar school ook. Nuchter: "Als het op mijn pad komt, dan wil ik natuurlijk wel model worden, maar het geeft geen zekerheid. Ik ga mijn school afmaken. Dan wil ik de opleiding Leisure Performer doen en daarna word ik lerares aan de middelbare school en ga ik Engels geven."

Maar voordat het zover is, is Naomi vooral aan het genieten. "Ik kan elk meisje aanraden hieraan mee te doen. Ieder meisje is mooi zoals ze is. Het gaat erom hoe jij straalt. Dat leer je hier. Het is zo'n ervaring. Ik ben op de radio geweest en nu sta ik ook nog in de krant. Dat is natuurlijk heel vet!"

Voor stemmen en/of meer informatie: www.missbeautynetherlands.com/finalisten-gelderland-2020.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden