De omslag van het boek.
De omslag van het boek. (Foto: )

Arnhemmer schrijft boek over grootste gamemaker in Nederland

Super Mario, Sonic en Zelda. Het zijn allen videospellen die u wellicht bekend in de oren klinken. Als we denken aan de uitgevers van deze games, schieten vooral namen als Nintendo en Sega door ons hoofd. Maar wat menigeen niet weet is dat Nederland ook een grote computerspelontwikkelaar hebben. Namelijk Guerrilla Games. Arnhemmer Tom Lenting schreef een boek over de gameproducent.

 Door Chard van den Berg 

ARNHEM - Het boek is niet het eerste wat Lenting heeft geschreven. Verleden jaar schreef hij bijvoorbeeld al een boek dat ging over de Nederlandse game industrie. "Op enig moment las ik een boek dat ging over de gamewereld in z’n geheel. Hierbij kwamen voornamelijk Engeland, de Verenigde Staten en Japan aan bod", zegt hij. “Aan Nederland werd geen aandacht besteed en dat vond ik jammer. Dit omdat er op het internet wel veel informatie te vinden is maar het nooit in een boek op duidelijke, chronologische wijze uiteen is gezet."

Miljoenen euro's

Lenting koos voor Guerrilla Games omdat het volgens hem vooralsnog, internationaal gezien, de grootste Nederlandse gameproducent is. "Ze maken echt spellen waar miljoenen euro’s bij komen kijken, de  Killzone -serie bijvoorbeeld."

Zijn boek, met de titel Guerrilla Games - een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland, is voornamelijk gebaseerd op bronnen. Lenting dook in de archieven en las veel over de oprichters van het bedrijf. Alles bij elkaar opgeteld heeft hij er zelfs vier maanden in gestoken. Echter zijn er geen interviews gedaan om bijvoorbeeld nieuwe informatie op te doen. "In die vier maanden heb ik een heleboel bronnen gelezen. Het is namelijk niet zo dat alle informatie zomaar op een presenteerblaadje wordt voorgeschoteld", zegt hij. "Daarnaast is het boek vooral bedoeld om gebeurtenissen en evenementen in de context plaatsen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van hoe bepaalde dingen zijn gelopen en waarom."

Grote speler

Guerrilla Games is inmiddels een behoorlijk grote speler op de markt. Zo werd hun laatste game, Horizon Zero Dawn, een enorm succes. Deze game verkocht meer dan tien miljoen kopieën wereldwijd en kon daarnaast rekenen op lovende recensies. Lenting ziet de game dan ook als hun grootste succes. "Ze zijn op een gegeven moment onderdeel geworden van Sony, een grote uitgever. Hierdoor konden ze veel geld investeren in dit spel. En dat kun je ook terugzien, grafisch is het namelijk subliem."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden