Het idee voor Het Plantenasiel ontstond toen Gwendolyn Roga het groen in De Stadskeuken onder haar hoede nam.
Het idee voor Het Plantenasiel ontstond toen Gwendolyn Roga het groen in De Stadskeuken onder haar hoede nam. (Foto: Hilde Wijnen)

Ruilen, redden en recyclen van groen in het plantenasiel

Ongelukkige kamerplanten, ongewenst onkruid, op straat gezet groen of een teveel aan stekjes. Aan de Beekstraat 40, in Het Plantenasiel van Gwendolyn Roga, wordt alles met open armen opgevangen. Een maand of drie geleden nam het asiel zijn intrek in ontmoetingsplek De Stadskeuken. Sindsdien groeit het project als kool.

Door Hilde Wijnen

ARNHEM - Het idee om planten te redden ontstond toen Gwendolyn het groen in De Stadskeuken onder haar hoede nam. "Diegene die dat eerst deed, kreeg een vaste baan. Alle plantjes verzopen en ik dacht: dan ga ik het wel doen." 

Toen vervolgens in een gesprek met een andere plantenliefhebber het woord 'plantenasiel' viel, ging het snel. "Ik ging op onderzoek, nam contact op met andere plantenasiels en kreeg meteen een belletje vanuit Wageningen: wij staan nu in Arnhem tussen tweehonderd kamerplanten en we kunnen ze niet allemaal meenemen. Toen stonden hier ineens dertig planten en besloot ik: nou, dan gaan we vrijdagmiddag maar open."

Voor die eerste lichting werd binnen de kortste keren een nieuwe bestemming gevonden. En nieuwe aanwas was er ook. "We hingen een poster op bij Artez en de week erop stonden er allemaal studenten met halfdode planten voor de deur." Met inmiddels drie vaste vrijwilligers en een aantal losse helpers, waarvan er één een wandelende plantencatalogus is, wordt alles wat verlept is weer tot leven gewekt.

"Het gaat mij erom te laten zien dat het anders kan. Dat je ook kunt ruilen en delen bijvoorbeeld. Kamerplanten bij het grofvuil, winkels die planten die over de datum zijn wegdoen, het is zonde dat er zo veel wordt weggegooid." 

Adopteren kan in ruil voor een kleine bijdrage of een plant. Potjes en plantenhangers gaan voor zachte prijsjes de deur uit. Van de opbrengst wordt potgrond gekocht. Bovendien geeft Het Plantenasiel planten aan scholen, verzorgingshuizen en maatschappelijke initiatieven.

Op de adoptieplanten prijken vlaggetjes met daarop de naam van de plant en soms ook waar die van houdt. Veel of weinig water, zon of liever schaduw. Zo kan het bijna niet meer misgaan. De vensterbanken staan vol met stekjes. Ook is er een kerststerrenproject. "Dat doet mijn zoon van negen. Op zijn aanwijzingen mogen we ze water geven."

De vrijdagmiddagen zijn drukbezocht. Man, vrouw, jong en oud komt ruilen, doneren, adopteren of een praatje maken. De juf van de school om de hoek wil een jungle maken in de klas. En drie kwartier kletsen over een pannenkoekplant, daar kijkt in Het Plantenasiel ook niemand van op. "Er ontstaan gesprekken tussen mensen waarvan je het niet verwacht. Het is zo mooi dat iedereen hier samenkomt."

Het Plantenasiel, Beekstraat 40, 06-27265334

Facebook.com/PlantenasielArnhem

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden