Van links naar rechts: Kok de Koning, Willem Jacobs (van Stadsgras), Emma Janssen en Chantal van den Hurk.
Van links naar rechts: Kok de Koning, Willem Jacobs (van Stadsgras), Emma Janssen en Chantal van den Hurk. (Foto: Jan Verniers)

Festival Muziek bij de Molen houdt crowdfundingsactie

De Klarendalse Molen de Kroon, waar nog steeds graan wordt vermalen, heeft allang een andere hoofdfunctie. Zo is het een locatie waar feestjes en bedrijfspresentaties worden gehouden. En sinds april 2017 vormt ze de basis voor Muziek bij de Molen, dat twintig keer per jaar plaatsvindt in de Molen. Ook dit jaar wordt met crowdfunding geld opgehaald.

Door Jan Verniers

Arnhem - Het concept was een idee van Chantal van den Hurk, die er werkte als vrijwilligster voor het geven van rondleidingen: ze vond dat aspect voor de Molen eenzijdig en kwam op het idee van een muzikale toevoeging. Ze ontmoette muzikant Kok de Koning die toevallig zelf zoekende was naar een locatie om een platform voor muzikanten te creëren. Even toevallig zocht de Molen zelf een manier om zichzelf te manifesteren.

Café de Hemel in Nijmegen, waar een bierbrouwerij is gevestigd, werd een beetje als leidraad genomen voor het concept. Het begon op kleinschalige basis: in het begin kwamen er hooguit tien tot vijftien bezoekers. Het was zeker toen op low-budget niveau. Het sloeg bepaald niet meteen aan en Kok wilde in feite de handdoek in de ring gooien: echter dezelfde spreekwoordelijke ring is uitgegroeid tot een succesvolle ronde en idyllische ruimte die als podium fungeert voor diverse muzikanten. De locatie blijkt inmiddels erg in trek bij muzikanten.

Inmiddels zijn de ambities van het bestuur van Muziek bij de Molen groter geworden. Ze wilde het muzikale fenomeen ook buiten de Molen brengen met behoud van dezelfde informele sfeer. Dit werd vorig jaar voor het eerst gerealiseerd in de zomerperiode, wanneer er geen muzikale activiteit is in de Molen. Locatie van dit kleinschalige zomerfestival was en blijft het Coehornpark met zomerse vrolijke muziek.

Afgelopen zomer vond dit festival plaats, toen dat park werd heropend door wethouder Hans de Vroome: het werd een groot succes waar ruim vijfhonderd personen op af kwamen, veel meer dan verwacht. Zoals beoogd werd de informele en laagdrempelige sfeer van Muziek bij de Molen evenwel perfect behouden. Genoemd bestuur, bestaande uit Chantal van den Hurk, Kok de Koning en Emma Janssen, hebben de volgende editie gepland op 26 juli. Het bestuur werkt samen met Stadsgras en schrijverscafé Oscar.

Crowdfunding
m aan de kosten van met name het zomerfestival tegemoet te komen maakt het bestuur, dat dus geen subside krijgt en op vrijwillige basis opereert, net als vorige keer gebruik van crowdfunding www.voordekunst.nl/projecten/8900-muziek-bijde-molen-festival-at-coehoornpark. Dit was ook aan de orde in de radio-uitzending van Omroep Arnhem, op vrijdag 7 februari. Zo wordt gehoopt op voldoende donaties, opdat volgende muziekoptredens bij de Molen en het komende festival gratis toegankelijk blijven.

Voor donaties en reacties kan men zich ook richten tot het bestuur via muziekbijdemolen@gmail.com.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden