Prins Remco Hageman (midden) met aan zijn zijde Page Simone en Adjudant Tijmen.
Prins Remco Hageman (midden) met aan zijn zijde Page Simone en Adjudant Tijmen.

Prins Carnaval: 'In grote lijnen is er niets veranderd'

De carnavalsmutsen worden weer uit te kasten gehaald, de wagens staan te popelen om van start te gaan en de liters aan bier komen weer te voorschijn. Dat kan maar een ding beteken: carnaval is aangebroken. Het feest wordt in onze stad, zoals ieder jaar, georganiseerd door carnavalsvereniging de On-Ganse. Gedurende de speciale, jubileumeditie van dit jaar, heeft Remco Hageman de 'eer' om prins te zijn.

Door Chard van den Berg

ARNHEM - "Carnaval is een feest wat je met z’n allen viert en de rol van de prins hierin, is dat hij tijdens de festiviteiten voorop loopt."

Hageman werd overigens op vrij jonge leeftijd besmet met het carnavalsvirus. Al sinds zijn tijd op de basisschool, waarbij er vooral gedanst en gezongen werd, is hij er weg van. "Een onbezorgde tijd", lacht de prins terwijl hij terugdenkt aan het verleden. "Het was altijd op een vrijdagmiddag of -ochtend en wat we voornamelijk deden, was verkleed in kostuums meezingen op liedjes. Dat gaf toen al een gevoel van samenhorigheid en dat gevoel ervaar ik tot op de dag van vandaag."

Op de vraag of er door de jaren heen veel veranderd is, klinkt Remco’s stem vrij stellig. "In grote lijnen niet. Als ik kijk naar On-Ganse, de vereniging waar ik ook penningmeester van ben, zie ik dat we op een positieve manier vast proberen te houden aan de oorspronkelijke gedachten en waarden van het carnaval. Natuurlijk verandert er hier en daar wel wat aan de uitvoering of locatie."

Eind mei kreeg de Arnhemmer, na een lange procedure met een interne verkiezing, te horen dat hij prins zou gaan worden. Zijn eerste reactie was vanzelfsprekend positief en blij. "Eerst is er een tiental mensen binnen de vereniging dat wordt geselecteerd. Die tien staan erbij omdat ze zich op wat voor een manier dan ook veelvuldig hebben ingezet voor de vereniging. Uiteindelijk blijven er twee over en vervolgens wordt de favoriet van dat duo gepolst", zegt hij. "Toen kreeg ik belletje met de vraag of ik het wilde doen. Natuurlijk heb ik ja gezegd, simpelweg omdat het een hele eer is om je vereniging te vertegenwoordigen en voorop te lopen tijdens allerlei activiteiten."

Zoals eerder vermeld, is de editie van dit jaar, de 66ste, een bijzondere. De carnavalsvereniging bestaat namelijk zes keer elf (het gekkengetal in de carnavalskringen) jaar. Dit jaar staan feestelijkheden gepland met optredens van onder andere Monique Smit. Maar daarnaast is er ook ruimte voor een serieuzere noot. Zo worden de inmiddels overleden prinsen van weleer herdacht. "Wat mij vooralsnog het meeste is bijgebleven, van de kleinere activiteiten voor de grote carnavalsdagen, is het galaconcert. Hier doet iedereen z’n best om zo goed mogelijk voor de dag te komen en nu zat ik daar tussen als eregast, als prins. Dit gaf toch een gevoel van trots."

Wanneer we de prins hoe hij hoopt dat deze carnaval de geschiedenis in gaat, moet hij lang nadenken. "Ik hoop dat we met elkaar en voor elkaar een gevoel van saamhorigheid kunnen uitdragen en daarnaast natuurlijk een heleboel plezier zullen hebben."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden