Carolien van der Waarde en Valentijn Kempkes van Elderveld Groen in het stadsbos aan de Wassenaarweg.
Carolien van der Waarde en Valentijn Kempkes van Elderveld Groen in het stadsbos aan de Wassenaarweg. (Foto: Hilde Wijnen)

Elderveld verliest groen: 'Alles wat je kapt, is verlies'

'Als je er niks van af weet, denk je dat het niets voorstelt. Is dit nou alles, hoor ik weleens, een slordig stelletje schietwilgen op een kluitje? Maar als je hier een poosje stil staat, zie je dat er zo veel leeft.' Carolien van der Waarde van Elderveld Groen wijst omhoog. "Kijk daar, een buizerd."

Door Hilde Wijnen

Arnhem - De vogel cirkelt boven het stadsbos aan de Wassenaarweg in Elderveld. Het bos, 2700 vierkante meter, staat op het punt gekapt te worden. Op de plek waar nu nog honderden wilgen de lucht in schieten komt een crisisopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld. Sinds de plannen bekend zijn is Elderveld in rep en roer. In een jaar tijd verloor de wijk 20.000 m² groen. Het bosje aan de Wassenaarweg is de laatste op de lijst. "Er foerageren hier drie verschillende soorten vleermuizen. De specht woont er, we zien marters, salamanders. En buizerds dus, die broeden hier elk jaar. Hun boom is al gekapt. Dat was een foutje. Een van de buizerds heeft nog een week op de omgehakte stronk gezeten."

Carolien is een van de initiatiefnemers van Elderveld Groen, een groep buurtbewoners die zich zorgen maakt om het razendsnelle verlies van groene ruimte en daarom de kap probeert te voorkomen. Samen met medeoprichter Chantal Kappen en lid Valentijn Kempkes maken we een wandeling door de wijk.

"We hebben deze smalle strook voor de Burgemeester Matsersingel nog, maar die is ook flink uitgedund. Eerst konden we het verkeer niet horen en die huizen daar niet zien, ook in de winter niet", vertelt Chantal.

Het stadsbos zelf staat op een bouwkavel. In de jaren zeventig werd het stukje grond overgeslagen in de bouwplannen van de gemeente en kreeg het de kans uit te groeien tot een plek die niet alleen fijn is voor dieren, maar ook voor de kinderen van Elderveld. Carolien: 'Mijn kinderen speelden hier vroeger, die van Chantal doen dat nu. Het is een groot avontuur. "Hadden wij vroeger in de Laar waar ik opgroeide ook', lacht Valentijn. 'De Grote Bult noemden we dat, geweldig. Maar die is er ook niet meer."

Zorgelijk is ook de toename van hittestress in de wijk. Het verlies van zoveel bomen in een korte tijd maakt dat probleem nog urgenter. Chantal: "Het voelt alsof er niet zo goed voor ons gezorgd wordt. Je moet het niet verder verstenen, juist niet, er moet groen bij. Het wordt hier steeds minder prettig. In de zomer is het loeiheet, alsof je in een oven woont." Carolien: 'En vergeet het CO2-probleem niet. Er moet veel minder uitgestoten worden, maar wat denk je dat er gebeurt als je dit bos kapt? Men vergeet dat alle opgeslagen CO2 uit de boom vrijkomt als je 'm verbrandt. Plus de boom kan geen CO2 meer opnemen. Dit bos heeft er vijftig jaar over gedaan om zo te worden. Alles wat je kapt, is verlies."

www.elderveldgroen.nl facebook/elderveldgroen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden