Tim Lenders trapt Ruimtekoers af met spoken word.
Tim Lenders trapt Ruimtekoers af met spoken word. (Foto: Michel Lammerse)

Festival Ruimtekoers zet de koers uit

Woensdag 12 februari was het zover: de kick-off van festival Ruimtekoers. In een uitgelaten Sama Sama aan de Akkerwindestraat in Malburgen deed artistiek leider Yosser Dekker de wilde plannen voor de komende editie uit de doeken.

Door Hilde Wijnen

Arnhem - En dat zijn er nogal wat: Voetbaltheater, een reusachtige Fontijnbar en een glazen muziekstudio in winkelcentrum Drieslag. Nog net niet wippend op zijn tenen van enthousiasme en met de nodige humor vertelt Yosser voor een scherm puntsgewijs over de dingen die gaan komen. Of niet. "Dit is Maan. Zou leuk zijn als die komt." De zaal grinnikt. "We mogen nog een beetje groot denken. Het festival is tenslotte pas over vier maanden."

Van 29 mei tot en met 1 juni om precies te zijn. Maar ook daarvoor valt er genoeg te genieten. Vanaf maart gaan de Ruimtekoers-workshops van start. Zonnestof maken met Pauline van Dongen en Maaike Gotschall of paardenbloemen plukken met De Onkruidenier voor de enige, echte Malburgse paardenbloemlimonade, er is voor ieder wat wils.

Wat Ruimtekoers zelf wil én zoekt zijn enthousiaste Malburgenaren in alle soorten en maten. Want het festival richt zich in de vijfde editie, nog meer dan vorig jaar, op de wijk. Alles is te vinden in Malburgen is de boodschap, doe vooral mee. Niet voor niks is het motto van Ruimtekoers: Wij zijn de stad. De Malburgenaar wordt uitgenodigd dat te laten zien en zelf het festival inhoud te geven. Yosser: "Mijn droom is het om door middel van kunst, creativiteit en cultuur je eigen leefomgeving te creëren."

En dat kan in vele vormen. Meedoen met het nieuw te bouwen muziekcollectief Het Geluid van Zuid waarin verschillende muzikale stromingen tot een swingend geheel à la The Kyteman Orchestra gesmeed worden of dromen delen en de hoofdrol spelen in de performance Vergezichten van Mensen Zeggen Dingen. Je lievelingsgerechten koken, spullen verkopen op de kleedjesmarkt, vragen voor de buurtquiz bedenken; de lijnen zijn uitgezet, maar daarbinnen- en buiten mag en kan veel. Zelfs trouwen. "Meld je aan, kom trouwen bij ons!" lacht Yosser. "Wij regelen alles voor je!"

Ruimtekoers heeft er zin in, en de zaal ook, mede dankzij Tim Lenders die indruk maakt met spoken word: "Ik ben een stille muzikant, maar ik hoef niet in de krant." Ook Cassandra Onck geeft een voorproefje en laat een zelfgeschreven nummer horen, vers van de pers.

Ook dit jaar is het festival in de buitenlucht. Aangewezen plek is het grasveld tussen de Akelei- en de Huissensestraat, vlakbij de Shell. Maar omdat de plannen sneller groeiden dan het gras komt er een brug naar het volgende grasveld. Een wereld waarin alles kan heeft tenslotte wel een beetje ruimte nodig. En mensen dus. Want alles kan alleen als je het samen doet.

Meedoen? Stuur een mail aan doejemee@ruimtekoers.nl.

www.ruimtekoers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden