Zoeken naar die postzegel die in de collectie ontbreekt. Het wordt op grote schaal gedaan tijdens de ruilbeurs in Arnhem.
Zoeken naar die postzegel die in de collectie ontbreekt. Het wordt op grote schaal gedaan tijdens de ruilbeurs in Arnhem. (Foto: Ellen Koelewijn )

Ruilbeurs in Arnhem is populair: Steeds op zoek naar die ene postzegel

Postzegels verzamelen uit de Eerste Wereldoorlog of uit je geboortejaar. Maar wel gestempelde exemplaren. Dat is de uitdaging. Daarom zijn ruilbeurzen zo populair. Daar heb je de kans een bijzondere postzegel te ontdekken zoals in Arnhem bij filatelistenvereniging De Vierstroom.

Door Vincent Bos

ARNHEM – Daarom was het afgelopen zaterdag zo druk in De Gaanderij aan het Driemondplein in Arnhem. Je komt op de ruilbeurs standhouders tegen uit Drenthe en Wassenaar. Je vindt er liefhebbers uit de wijde omgeving. De Vierstroom mag dan minder leden hebben dan in de gloriejaren, voor een beurs is er volop belangstelling. Zozeer zelfs dat overwogen wordt om volgend jaar uit te wijken naar een groter gebouw, zegt secretaris Werner Vermeire.

Daarmee is bewezen dat postzegels verzamelen toch niet zo achterhaald is als menigeen denkt. Al geeft Vermeire wel aan dat jongeren zich er niet voor interesseren.

Volle bak
"Tijdens de beurs is het echt volle bak. Ik krijg de hele week al telefoon van mensen die willen meedoen. Vanwege de beperkte ruimte gaat dat niet. Dus in dit opzicht is het verzamelen van postzegels bepaald niet achterhaald. Wel is het zo dat we jongeren niet meer aan het verzamelen krijgen. Die versturen berichten via email. Je merkt dat de communicatie is veranderd. De jeugd vraagt je bij wijze van spreken wat een postzegel is", zegt hij.

Filatelistenvereniging De Vierstroom telt zo'n honderd leden. Dan heb je het wel over verzamelaars uit een groot gebied: Arnhem, Velp, Rozendaal en Elst. In de hoogtijdagen van de club stond de teller op vierhonderd leden. De vergrijzing is onontkoombaar. "Op de ruilbeurs zie je vooral grijze koppen", zegt Werner Vermeire.

Behoefte aan ruilbeurs
De Vierstroom heeft het enkele jaren zonder ruilbeurs gedaan maar het evenement drie jaar geleden weer opgepakt. En met succes. Aan standhouders en publiek is geen gebrek. Een duidelijk bewijs dat de ruilbeurs in een behoefte voorziet. Ooit was Arnhem het centrum van de filatelie. Nu is Apeldoorn dat.

Op de beurs zoekt de liefhebber naar die ene postzegel die in zijn verzameling ontbreekt. "Zelf heb ik eerst postzegels verzameld uit Zwitserland, Nederland en Luxemburg", zegt Vermeire. "Nu zoek ik postzegels uit 1954, mijn geboortejaar. Je komst de gekste dingen tegen. Toen waren er minder landen maar veel koloniën. Ik wil alleen gebruikte zegels, zeg maar zegels die wat kilometers hebben afgelegd. Zo heeft elke verzamelaar zijn specialiteit."

"Er zijn mensen die zegels kopen als de posterijen met nieuwe collectie komen. Ze hopen dat die zegels na een tijd meer waard zijn. Maar dat is echt niet zo. Alles na 1950-1960 is niets meer waard."

Vermeire kent een verzamelaar die Belgische postzegels heeft uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Zo'n verzamelaar komt naar de ruilbeurs in Arnhem toe in de hoop dat er ontbrekende exemplaren tussen liggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden