De waterstofauto.
De waterstofauto. (Foto: Marc Klein)

Arnhemse studenten doen mee aan waterstof challenge

Dit jaar doen zestien tweedejaars Arnhemse HAN-studenten mee aan de duurzaamheids-challenge van Europa: de Shell Eco-Marathon in Londen van 27 juni t/m 3 juli. De winnaar is het team dat de meeste kilometers op zo min mogelijk brandstof kan rijden met een zelfgebouwde waterstofauto.

Arnhem - Arnhem is dé pioniersstad voor waterstofmobiliteit. Regionale organisaties ontwikkelen diensten en producten rondom waterstof voor een schonere wereld. Gemeente Arnhem en provincie Gelderland bijvoorbeeld, willen meer dan 90 waterstofauto's in en om Arnhem laten rijden met het project H2-Drive. En er gebeurt mee, zoals deze wedstrijd. De hoofdprijs van de marathon is een geldbedrag om de auto verder te ontwikkelen.

Het beste resultaat dat het HAN-studententeam Hydromotive in de afgelopen tien jaar haalde, is de derde plaats vorig jaar. Met een verbruik van 692 kilometer op 1 liter brandstof (omgerekend naar benzine). Ter vergelijking: dit is de afstand van Groningen tot Maastricht en terug.

Veel leren

Wilco Geutjes, pr-manager namens het team: "Ik heb specifiek voor het Hydromotive-project gekozen, omdat je een jaar lang met één team heel veel leert. We doen alles zelf: de commerciële en technische kant. Dat maakt dit project zo mooi! Mij interesseert het commerciële gedeelte meer: ik neem de organisatie van evenementen en het enthousiasmeren van partners op me."

Twee docenten begeleiden het project een jaar lang, onder wie Selma van Loon. "Dit project trekt studenten aan die gedreven zijn en iets extra's uit zichzelf willen halen. Ze doen meer dan een standaard schoolproject, leren buiten de lijntjes te kleuren en zien dit project als een extra uitdaging. Vanaf de eerste week geef ik studenten veel begeleiding. In de laatste week pakken ze intussen zo veel aan dat zij mij vertellen wat ik moet doen!"

Techniek en commercieel

Alle studenten zijn verbonden aan de HAN Automotive opleiding. Hier leren ze alles over het ontwerpen, testen, managen en produceren van een wegvoertuig. Wilco: "De combinatie van techniek en commercieel omschrijft de Automotive opleiding goed. De opleiding heeft met wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Het is een enorme bèta-opleiding. Toch leer je ook veel van de commerciële kant van de branche." Docent Selma: "We leiden onze mensen ook op voor een toekómstige automobielbranche, waar onderwerpen als duurzaamheid steeds meer aan bod komen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden