Vlnr: Gedeputeerde Christianne van der Wal, Edwin Ouwejan – Regio-ambassadeur ministerie EZ Oost Nederland, Wethouder Jan van Dellen, Minister Eric Wiebes, Kevin Rijke – directeur IPKW.
Vlnr: Gedeputeerde Christianne van der Wal, Edwin Ouwejan – Regio-ambassadeur ministerie EZ Oost Nederland, Wethouder Jan van Dellen, Minister Eric Wiebes, Kevin Rijke – directeur IPKW.

Minister Wiebes te gast op Industriepark Kleefse Waard

Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes bracht woensdag een bezoek aan Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem.

Arnhem - "Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid activiteiten die op IPKW plaatsvinden. Er wordt hier op allerlei manieren gewerkt aan de energietransitie, wat nieuwe banen oplevert en ons land verder brengt." Met die lovende woorden sloot de minister zijn bezoek af.

De VVD-minister bezocht IPKW op uitnodiging van de provincie Gelderland om in gesprek te gaan over wat er in de praktijk rondom industriële waterstoftechnologiebedrijven speelt in Nederland.

Samenwerking bedrijven
Wiebes begon zijn bezoek met een rondetafelgesprek in het Waterstoflab van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op IPKW. Met gedeputeerde Christianne van der Wal (provincie Gelderland), Jan van Dellen (lid van de Economic Board en wethouder gemeente Arnhem) en mensen uit het bedrijfsleven ging de minister in gesprek over hoe de samenwerking tussen de bedrijven in Arnhem en Gelderland rond waterstof kan bijdragen aan de nationale uitdagingen op het gebied van o.a. energietransitie, talentontwikkeling en versterking van het regionale onderzoeks- en ecosysteem. 

Wiebes maakte vervolgens per fiets een rondgang over IPKW en ging langs de bedrijven Elestor en Hygear. Hij nam de tijd om zich te laten informeren over de waterstoftechnologie.

Batterij en waterstof
Elestor heeft de 'waterstofbromide flowbatterij' ontwikkeld, een innovatieve batterij die een nieuwe en betaalbare manier van energieopslag mogelijk maakt.

Het werkbezoek eindigde bij Hygear. HyGear levert industriële procesgassen zoals, waterstof, stikstof en zuurstof aan industriële eindgebruikers, met een innovatieve en duurzame methode van productie op locatie. Ook levert HyGear direct waterstof aan het naastgelegen openbare waterstoftankstation.   

Waterstofcluster De minister heeft een goede indruk gekregen over de samenwerking tussen industriële bedrijven, kennisinstellingen en start-ups in Arnhem. In het rapport "Waterstof: Kansen voor de industrie" wordt het Gelderse cluster neergezet als tweede industrieel cluster (na Rotterdam) op het gebied van waterstoftechnologie. Naast bedrijven in Arnhem maken ook bedrijven in Apeldoorn hier deel van uit. 

Waterstofstad
Arnhem profileert zich sinds enkele jaren als waterstofstad. Binnen de gemeentegrenzen vinden dan ook de nodige innovaties plaats op het gebied van waterstoftechnologie. Op IPKW werken bedrijven als Hygear, Nedstack en Hymove volop aan deze technologie en leveren hierdoor een bijdrage aan de totale energietransitie. 
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden