Kookboekenschrijver Nora French (l) geeft een workshop.
Kookboekenschrijver Nora French (l) geeft een workshop.

Jonge vrouwen praten over kanker: 'Hier hoef je niks uit te leggen'

"Ik wil gewoon met mensen praten die het ook hebben meegemaakt." Het is de eerste bijeenkomst van Jong & Vrouw & Kanker in het Toon Hermans Huis en Yeun Yan, een van de vrouwen die op de ontmoeting is afgekomen, stelt zich voor aan de groep.

Door Hilde Wijnen

ARNHEM - Om de tafel luisteren acht vrouwen naar haar verhaal. Twee ervan zijn Saskia en Janneke, zij namen het initiatief voor deze ochtend. In 2018 stapten ze zelf voor het eerst het Toon Hermans Huis binnen. "Ik moest best een drempel over. Ik had zo'n beeld van zielige mensen met kankerverhalen. Maar goed, ik ging toch maar een keertje bloemschikken. Sindsdien ben ik vaste gast, want je maakt echt fantástische boeketten hier!" lacht Saskia. "Ik vond het ook een hele stap", beaamt Janneke, "maar het was heel fijn om mensen te ontmoeten met dezelfde ervaringen."

Toch vonden ze beiden dat er zo weinig was voor jonge mensen. Janneke: "Ik begon met yoga en dacht: waar zijn alle jonge vrouwen? Toen kwam ik Saskia tegen en hebben we het eens aangekaart bij het Toon Hermans Huis. "
Zes bijeenkomsten staan er op de planning. Elke bijeenkomst heeft een thema en er worden workshops gegeven. Het eerste thema is zelfzorg. Immers, alles begint bij jezelf. Ook, of misschien juist, als je ziek bent.

De ochtend vangt aan met koffie en thee. Gastvrouw Hanneke zorgt voor een warm welkom. De workshops worden gegeven door coach Susan Boss en kookboekenschrijver Nora French. Susan trapt af met een meditatie en start vervolgens een gesprek over wat goed voor jezelf zorgen eigenlijk is. Daarna vertelt Nora over voedzaam eten en maakt ze een smoothie waar iedereen van smult. Door dingen met elkaar te doen gaat het uitwisselen van ervaringen vanzelf.

Grootste gemene deler is de eenzaamheid die ziek-zijn soms met zich meebrengt. Deelnemer Marrigje: "Het leven gaat door volgens iedereen, maar in mijn hoofd loop ik vast." Tegenover haar knikt Liesbeth: "Mensen kunnen botte opmerkingen maken. Ze willen zó graag dat het goed met je gaat." Yeun: Soms krijg ik te horen dat ik er toch goed uit zie. Ja, denk ik dan, ik heb wat make-up opgedaan. Moet je er dan, omdat je kanker hebt, lelijk bij gaan lopen?" Iedereen lacht. Later: "Ik kan er best met mensen over praten, maar echt begrijpen doen ze het niet. Ik heb kleine kinderen en ik wil ook weten wat er straks gebeurt. Wat als het bijvoorbeeld mis gaat?"

Vragen, zorgen, verdriet of lol, alles mag er zijn op deze maandagochtend aan de Stadhoudersstraat 60. Janneke: "Hier hoef je helemaal niks uit te leggen."

Wil je ook meedoen? De volgende bijeenkomst is op 10 februari en heeft als thema communicatie. Deelname gratis. Aanmelden via de site.

www.thharnhem.nl

Meer berichten