Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.
Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. (Foto: )

Lichtgevende stenen herdenken Holocaust in Rozet

Arnhem staat stil bij de Holocaustslachtoffers uit de stad. Tot en met 2 februari is daarom het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in Rozet. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

ARNHEM - Het monument is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Het bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht.

Levenslicht wordt tentoongesteld samen met een mini-expo over het monument en de verhalen van Joden, Roma en Sinti in Arnhem voor, tijdens en na de bezetting.

Er is aandacht voor hun rijke traditie, de betekenis van Joden, Roma en Sinti voor Arnhem, en voor persoonlijke verhalen. Ook komt het dagelijks leven van Joden voor en in de Tweede Wereldoorlog aan bod, bijvoorbeeld bij sportverenigingen, zoals Vitesse. De mini-expo stelt bezoekers in staat meer te leren over de verbondenheid van de Joodse, Roma- en Sintigemeenschappen met Arnhem.

Van 23 januari tot en met 2 februari zijn Levenslicht en de bijbehorende mini-expo dagelijks te bezoeken tijdens de openingsuren van Rozet. Ook tijdens sluitingstijd zijn het monument en de expo vanaf de buitenkant zichtbaar.

In verband met de Arnhemse Uitnacht is het monument niet aanwezig op 24 januari. In de loop van 25 januari wordt het monument teruggeplaatst. Op 27 januari is het monument niet aanwezig in Rozet maar die dag vanaf 16.30 uur te bezichtigen op de Jonas Daniël Meijerplaats bij de Eusebiuskerk.

Meer berichten