Het huis van Jacqueline Lock en haar man Daniel staat er nog, de boerderij en de oogst zijn verloren gegaan.
Het huis van Jacqueline Lock en haar man Daniel staat er nog, de boerderij en de oogst zijn verloren gegaan. (Foto: Eigen foto)

Crowdfunding voor Arnhemse in Australië

"Mijn mooie eiland is voor de helft verbrand. Alles vanaf de westkant is helemaal verwoest. Er zijn veel dode dieren. Mijn man heeft vrienden geholpen met het doodschieten van hun vee." Jacqueline Lock, geboren en getogen in Arnhem, woont samen met haar man en kinderen op Kangaroo Island in Australië waar sinds december de ergste bosbranden ooit woeden. Op 3 januari moest zij haar huis ontvluchten omdat het vuur haar kant op kwam.

Door Hilde Wijnen

Arnhem/ Kangaroo Island - Haar zus Irene Braakman in Arnhem startte onlangs een crowdfunding voor Jacqueline en haar familie.

Jacqueline: "Op Kangaroo Island wonen zo'n 4500 mensen. Wij wonen net iets buiten Parndana. Het is een hechte gemeenschap. Vooral nu is dat heel goed te merken. Iedereen stelt zijn huis open, er zijn meerdere acties gestart voor kleding, schoenen en andere benodigdheden. Dat is echt super."

Samen met haar man Daniel runt Jacqueline een aardappelfarm. Vijf jaar geleden kwam ze als backpacker terecht op de boerderij van Daniels vader en werd verliefd op de zoon des huizes. Ze trouwden en kregen twee kinderen. De oudste is bijna anderhalf en de tweede drie weken. "Mijn kinderen merken gelukkig nog niet echt wat er aan de hand is. Mijn jongste zoontje huilde al veel en dat wordt nu wel aangewakkerd door alle stress. We hebben een week bij mijn schoonmoeder in huis gezeten, omdat het niet veilig was om terug te komen en dat heeft er behoorlijk ingehakt."

Het huis van de familie staat er nog, de boerderij en de oogst zijn verloren gegaan. Sommige vrienden en familie zijn alles kwijt. Huis, bedrijf, veestapel en inkomen. "Het merendeel van de mensen is nu wel over de schok heen en wil de schouders eronder zetten om alles zo snel mogelijk weer op te bouwen. In ons huis wonen dertien mensen, waaronder onze backpackers. Iedereen helpt mee."

Met het door zus Irene opgehaalde geld willen Jacqueline en haar man verwoeste schuren en hekken herbouwen en een paar schapen kopen. Zo hopen ze rustig opnieuw te kunnen beginnen. Hoe het met de aardappelen moet, weten ze nog niet. Als het goed is, kan er over drie weken wel geoogst worden, maar alle pootaardappelen zijn verbrand en de verzekering keert niet alle schade uit. "We weten niet wat de toekomst ons brengt. De branden zijn nu zo goed als onder controle, maar kunnen op een hete dag zo weer uitbreken. Het vuur brandt nu in de wortels van bomen en struiken, dus het woekert ondergronds door. Op het moment loopt er ongeveer vijfhonderd man van het leger rond en is er brandweer van het vasteland om alles onder controle te houden en mee te helpen waar ze kunnen."

Wie wil doneren aan Jacqueline en haar familie kan dat doen via www.nationaledonatiepagina.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden