Buddy moet Arnhemse jongeren uit de schulden helpen

Arnhemse jongeren tussen de 18 en 27 jaar met schulden krijgen hulp van zogeheten buddies. De gemeente Arnhem, Rijn IJssel, Opr€cht, Sociale Wijkteams en Plangroep tekenden hiervoor woensdag een convenant.

ARNHEM - Buddies zijn jongeren die vaak zelf ook in de schulden hebben gezeten, de leefwereld van jongeren kennen en gemakkelijk contact maken. Ze zijn enkele dagdelen per week aanwezig bij Rijn IJssel. Zij krijgen hier een vaste ruimte waar een inloopspreekuur en werken op afspraak mogelijk is. Iedere Rijn Ijssel-jongere met schulden kan hier zelf binnenlopen of met een docent, mentor of andere medewerker van de school in gesprek gaan. Daarnaast zijn de buddies zelf ook actief op zoek naar jongeren met schulden op Rijn IJssel.

De buddies zorgen dat jongeren één aanspreekpunt hebben. De buddy kan de jongere bij PLANgroep aanmelden. Die bekijkt voor welke vorm van schuldenaanpak hij of zij in aanmerking komt. De buddy kan het hele traject meelopen en ondersteunen, maar dit is niet verplicht.

Naar schatting zijn er in Arnhem 5000 jongeren tussen de 18 en 27 jaar met schulden. Velen komen door verschillende redenen niet in aanmerking voor de reguliere schulddienstverlening of zijn daarmee onvoldoende geholpen.

Uit het onderzoek dat PLANgroep in opdracht van de Dullertsstichting in 2017 heeft gedaan, is gebleken dat jongeren de schulddienstverlening in Arnhem moeilijk weten te vinden. En als ze die wel vinden, ervaren ze een enorme drempel om zich te melden. Bijvoorbeeld uit schaamte of de angst dat hulpverleners zich teveel met hun leven gaan bemoeien.

Martien Louwers, wethouder Schulden: "We zijn een paar maanden geleden in gesprek gegaan met Rijn IJssel over een samenwerking om meer jongeren met schulden te vinden en helpen. Ik ben blij dat we vandaag een samenwerkingsovereenkomst tekenen om hier samen aan te werken. De buddies van Opr€cht kunnen, doordat ze fysiek op het Rijn Ijssel zitten én direct kunnen schakelen met specialisten, de jongeren sneller helpen. Ik verwacht dat we hiermee meer jongeren weer perspectief kunnen bieden op een schuldenvrije toekomst."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden