Volgens de Chinese Kalender is 2020 het Jaar van de Rat. Ratten worden slim en charmant genoemd. (foto: Ellen Koelewijn)
Volgens de Chinese Kalender is 2020 het Jaar van de Rat. Ratten worden slim en charmant genoemd. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Rat is charmant, flexibel en sluw

Je bent een rat. Het zal je maar gezegd worden. Toch is die uitspraak in dit geval niet beledigend bedoeld. Je wordt een rat genoemd als je volgens de Chinese kalender in een bepaald jaar geboren bent. Ratten worden daarbij charmant genoemd. Al denken ongediertebestrijders daar anders over.

Vincent Bos

ARNHEM – Want zeker de bruine rat wordt in Nederland als een plaagdier gezien. Het dier gedijt in een vochtige en niet te warme omgeving.

"De bruine rat eet van alles. Het dier kent een hele korte voortplantingstijd. Binnen 21 tot 23 dagen zijn de jongen er al. Dan heb je het over een nest van 7 tot 12 ratten. Dan gaat voortplanting heel snel", zegt Marleen Giesen, curator van de zoogdierenafdeling van Burgers's Zoo en verantwoordelijk voor de ongediertebestrijding in het dierenpark.

Negatieve aspecten

Ze geeft aan dat de rat in een ongunstig daglicht staat. "Het dier wordt geassocieerd met negatieve aspecten. Met viezigheid en ziekten. Door de geschiedenis heen wordt het in verband gebracht met plagen."

Marleen Giesen geeft aan dat de rat vooral opereert in de nacht en schemering. "De rat is bangig voor mensen. Ze worden door mensen geniepig genoemd. Het zijn menselijke kenmerken die we dieren toedichten. Dieren kennen die karaktereigenschappen niet. Dieren handelen om te overleven."

Ratten zijn vaak bij afval te vinden. Mensen die vogeltjes in de tuin voedsel geven, moeten dat niet 's avonds doen. Dan blijft het liggen en komt er juist ongedierte op af. Maar niet iedereen beseft dat.

Volgens de curator van Burgers's Zoo zijn dat de oehoe, vossen, roofvogels en katten de natuurlijke vijanden van de rat. Zelf houden ratten van muizen en kleine vogels. Ze roven soms nesten leeg. Ze kunnen door kleine gaten kruipen. Als hun hoofd door zo'n gat kan, kan de rest van het lijf dat ook. Overigens heeft het dierenpark zelf geen last van ratten.

Bekijk je het sterrenbeeld dan wordt de rat sluw genoemd. Met zijn aanpassingsvermogen en slimheid kunnende dieren zich uit netelige omstandigheden werken.

Meer berichten