Schrijver en uitgever Mark Schell: "Ik wil gewoon een mooi product maken."
Schrijver en uitgever Mark Schell: "Ik wil gewoon een mooi product maken." (Foto: )

'Dit is hoe ik het leven leuk vind'

Jarenlang schreef Arnhemmer en co-ouder Mark Schell op Facebook over zijn belevenissen met dochter Suze. "Schrijven deed ik altijd al. Het structureert mijn leven. Die stukjes zijn een download voor mezelf. Anders vergeet ik alles." Daar moet je iets mee doen, riepen zijn enthousiaste lezers. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een uitgeverij in het leven geroepen, een vormgever gezocht en inmiddels is het zover, speciaal voor de fans, het boek: Vaders zijn ook ouder.

Hilde Wijnen

Arnhem - Aan de rand van het Spijkerkwartier in een driekamerappartement op driehoog gebeurt het allemaal. De avonturen die Mark Schell in geuren en kleuren -maar vooral roze- in zijn boek beschrijft. "Ik vind de wereld keihard en de maatschappij zorgelijk veranderd. Maar als de deur bij ons dichtgaat, dan is dat allemaal even weg. Dit is hoe ik de wereld leuk vind. Ik ben een echte meisjesvader. Hier kan ik gewoon lekker trutten."

Anderhalf was Suze toen haar ouders uit elkaar gingen. De eerste helft van de week is ze bij haar vader, de tweede bij haar moeder. "Ze weet niet beter. En het gaat goed. Soms vind ik het weleens lastig. Als ze ziek is ofzo. Dan heb ik het gevoel er alleen voor te staan. Dat is niet zo, maar dan denk ik: hoe doe ik dit?" Met een lach: "En als ik moet vlechten! Dan raak ik in paniek!"

Eerder verscheen, ook van zijn hand, Vaders zijn ook zwanger. Over IVF, zwangerschap en de geboorte van Suze. "Als onbekende is het moeilijk een boek uit te brengen. Je komt al snel bij malafide uitgeverijen terecht. Toen kreeg ik het idee zelf een uitgeverij te beginnen. 'Vaders zijn ook ouder' was een soort proeftuin. Zo kon ik zien: waar loop je allemaal tegenaan bij het maken van een boek?" AanZ heet de uitgeverij. Het streven is om vijftien titels per jaar te maken. "Ik wil mensen helpen hun verhaal te vertellen. Ik ben op zoek naar verhalen die raken. Ik hoef geen miljonair te worden. Ik wil gewoon een mooi product maken."
Uitgever, schrijver en, o ja, ook nog een voltijdbaan in de logistiek en transport, drukke boel in huize Schell. "Het liefst was ik fulltime vader. Dat is het beste wat er bestaat. Maar natuurlijk wil ik dat ook weer niet, want nu kan ik dingen voor mezelf doen."

En wat vindt Suze er eigenlijk zelf allemaal van? "Ze heeft een hekel aan lezen. Laatst moest ze een boekbespreking houden op school en wilde ze dit boek nemen. Nou, zei ik toen, doe toch maar iets anders. Maar ze is heel trots. Het gaat natuurlijk over haar, dus dat is hoe dan ook goed. En ze heeft de tekening op de voorkant gemaakt. Dat vindt ze het allerleukst."
Het boek 'Vaders zijn ook ouder' is, behalve online, te bestellen bij alle Arnhemse boekhandels, zoals Colofon en Hijman Ongerijmd, en kost 16,95 euro.
Informatie over uitgeverij AanZ is te vinden op www.aanz-boekmakers.nl

Meer berichten