Steven Ruikes is al jaren een vaste bezoeker op de kerstmarkt. Martine Leusink en Remco Verwaaijen zijn er voor de tweede keer.
Steven Ruikes is al jaren een vaste bezoeker op de kerstmarkt. Martine Leusink en Remco Verwaaijen zijn er voor de tweede keer. (Foto: )

Sfeervolle kerstmarkt Schaarsbergen

"Bijna heel Schaarsbergen kijkt ieder jaar weer uit naar de kerstmarkt", zegt Steven Ruikes. "Het is er ontzettend gezellig en je komt er altijd wel bekenden tegen."

Arnhem - De jaarlijkse kerstmarkt bij het kerkplein aan de Kemperbergerweg in Schaarsbergen is ieder jaar weer een groot succes. Ook dit jaar, maar door het slechte weer waren er wel wat minder bezoekers dan in de jaren ervoor. Veel van de bezoekers die er wel waren bevonden zich in de grote, verwarmde horecatent in het midden van de markt.

Marnix ten Brinke

Er waren meer dan vijftig kramen met authentieke, ambachtelijke, regionale producten en een horeca-plein met: lekker eten en drinken, verhalenverteller Hans, kerstkoren in het pittoreske kerkje, muziekvereniging Eendracht, Sander Boom woodcarving, Midwinterhoornblazers uit Ugchelen, gezellige draai-orgelmuziek, een levende kerststal, broodjes bakken op houtvuur voor de kinderen en ponyrijden en nog heel veel meer.
Voor Martine Leusink en Remco Verwaaijen is het de tweede keer dat ze de kerstmarkt bezoeken. "Ik vind het heel sfeervol", aldus Martine die zelf in de Schuytgraaf woont. "De kerststal en het broodjesbakken voor kinderen vind ik erg leuk. Daarnaast zijn er ontzettend veel sfeerproducten te koop." Zelf stond ze een tijdje te twijfelen bij een keramische vlinder voor in de tuin, maar besloot uiteindelijk het toch niet te kopen. Haar vriend Remco uit Gendringen genoot het meest van de frietjes uit de traditionele puntzak. "Ik hou zeker een plekje vrij in mijn agenda voor volgend jaar. Hopelijk is het weer dan wel wat beter. Daarnaast zou het goed zijn als ze bij de horeca ook wat vegetarische opties op het menu hadden staan."

Voor Steven Ruikes was het voor het eerst sinds jaren dat hij zich vrij over de kerstmarkt kon begeven. "De afgelopen jaren ben ik voorzitter van de Dorpsraad hier geweest en stonden we met het bestuur zelf achter een kraam op de markt. Nu ik voorzitter-af ben, hoeft dat niet meer." Hij gaat op zoek naar een set zilveren kandelaren, maar moet al snel de moed opgeven. "Ze hebben niet wat ik zoek, maar dat maakt niet uit. Het is er niet minder gezellig om. Ik ben wel blij met de houtsnippers die op de grond liggen. Anders was het één grote modderzooi geworden."
De kerstmarkt wordt ieder jaar georganiseerd door tientallen vrijwilligers van de Oranjevereniging Schaarsbergen. Meer informatie over deze vereniging is te vinden op:

ovschaarsbergen.nl

(Dit was het laatste artikel geschreven door Marnix ten Brinke voor de Arnhemse Koerier. Na zes jaar is het tijd voor wat anders. "Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor de honderden interviews en de vele leuke reacties van mensen. Sommige gesprekken vergeet ik nooit meer.")

Meer berichten