Tokyo Compression # 92, 2009, © Michael Wolf Estate, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen
Tokyo Compression # 92, 2009, © Michael Wolf Estate, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen

Museum Arnhem presenteert in De Kerk: City Life

Museum Arnhem presenteert van 8 februari t/m 17 mei 2020 in de tijdelijke tentoonstellingsruimte De Kerk de tentoonstelling City Life. Mensen & de urbane realiteit. Internationale kunstenaars verbeelden uiteenlopende aspecten van en perspectieven op leven en overleven in steeds groter wordende steden.

Shanghai: 24 miljoen inwoners. Moskou: 12 miljoen inwoners. Istanbul: 15 miljoen inwoners. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont momenteel in een stad. Eén op de acht mensen woont in wat de Verenigde Naties een megastad noemen: steden met meer dan 10 miljoen inwoners. Experts schatten dat het aantal megasteden de komende 10 tot 20 jaar zal verdubbelen. Van de acht miljard mensen in 2030 zal twee derde in steden wonen. Het openbaar vervoer wordt steeds drukker, wegen slibben dicht en groengebieden worden volgebouwd.

De stad als kwetsbare plek
Hoe beschermen we onze eigen plek in de stad en laten we ruimte aan de ander? De moderne stad is ingericht op individuele behoeften waarin stedelingen makkelijk langs elkaar heen leven. Op het moment dat we niet meer ervaren hoe anderen leven en denken, groeit onbegrip, wantrouwen en zelfs afkeer van elkaar. Het maakt de stad een kwetsbare plek. Zeker in deze tijd van grootschalige migratie en globalisering waarin steden bewoond worden door mensen met heel verschillende culturele achtergronden, politieke opvattingen, gebruiken en interesses. Het voor iedereen leefbaar houden van de snel groeiende stad, vergt empathisch vermogen van allen die de stad delen.

De kunstenaars in City Life geven uitdrukking aan menselijkheid in een harde stedelijke omgeving. Juist te midden van de massa van de drukke stad komt de emotie van het individu, die even persoonlijk als universeel is, naar voren in de kunstwerken. Ze variëren van sculptuur en installatie tot fotografie, schilderkunst en video.

Umut Yasat, Der Stapel 5, 2017-2018, courtesy of the artist and GNYP Gallery, Berlin

Over De Kerk van Museum Arnhem
In De Kerk organiseert Museum Arnhem tot eind 2020 exposities en activiteiten met de focus op experiment, vernieuwing en innovatie. Iedere drie maanden wisselt de tentoonstelling. De Kerk biedt ruimte aan diverse thema's zoals actuele kunst en vormgeving, innovatie, Arnhemse makers, design en mode. Naast tentoonstellingen programmeert Museum Arnhem hier discussieavonden, lezingen, concerten en performances.

Bezoekadres Walburgiskerk, Sint Walburgisplein 1 in Arnhem

Ma-Di: Gesloten Wo-Zo: 12.00 - 18.00 uur

Toegangsprijzen
Regulier: € 5,00
Studenten, Kunstenaars, CJP, Gelrepas van 12 tot 18 jaar: € 2,50
Tot 12 jaar, Vriendenpas, Museumkaart, Bankgiroloterij, VIP kaart, studenten ArtEZ: Gratis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden