De zonnepanelen op de overkapping
De zonnepanelen op de overkapping (Foto: De Rijswaard)

Realtime zicht op groen stroomverbruik Dazo

Arnhem - Buurtcentrum De Lommerd in de Arnhemse wijk Het Spijkerkwartier heeft 126 zonnepanelen met een vermogen tot 35 kilowatt op het dak liggen. Dazo - Dit adres zoekt Ondernemers - maakt gebruik van de stroom opgewekt door die zonnepanelen. Zowel De Lommerd als Dazo wilden live inzicht hebben in hun eigen zonne-opwek en stroomverbruik.

Om realtime groene energie-opwek en -verbruik te kunnen monitoren, heeft GPX een online tool ontwikkeld. Sinds 11 november is het prototype hiervan in Het Spijkerkwartier functioneel. De opwek van de zonne-energie door de zonnepanelen op De Lommerd wordt op een display weergegeven en gekoppeld aan het stroomverbruik bij Dazo. Zo is in één oogopslag te zien hoeveel groene stroom opgewekt en verbruikt wordt en of er aanvullende grijze stroom uit het net gebruikt wordt. In de toekomst zal GPX dit met live groene energie certificaten onderbouwen. Het prototype wordt verder uitgewerkt. De display is via prototype.gpxconsole01.nl te zien.

Zowel Gemeente Arnhem als Rijn en IJssel Energiecoöperatie volgen deze ontwikkeling op de voet en zien kansen voor zowel ondernemers als inwoners.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden