Ramon Kaspers (l) en vrijwilligers Jacob en Vera
Ramon Kaspers (l) en vrijwilligers Jacob en Vera (Foto: )

'De mensen staan op nummer één'

In het oude schoolgebouw van basisschool de Vlindertuin aan de Sperwerstraat zit sinds een jaar een heuse houtwerkplaats: Stichting RecaP. In het vroegere gymlokaal worden van oude kasten en tafels frisse nieuwe meubelstukken en gebruiksvoorwerpen gemaakt. Voor dit concept kreeg de stichting onlangs de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs.

Hilde Wijnen

Arnhem - Oprichters van de sociaal maatschappelijke onderneming zijn beste vrienden Frank Tomassen en Ramon Kaspers. "Vorig jaar september begonnen we met het bouwen van de zaagruimte", vertelt Ramon. "Toen die klaar was, konden we naar de gemeente. En in december waren we aan de slag."

Frank en Ramon werken met vrijwilligers. Het team bestaat uit ongeveer vijftien mannen en vrouwen die verspreid over de week komen schuren, schaven, zagen en opknappen. Langdurig werkloos, burn-out of een taalachterstand, iedereen heeft zijn eigen verhaal. En daar wordt naar geluisterd bij Stichting RecaP. "De mensen staan op nummer één. De meesten komen hier en beginnen met twee keer een halve dag. Een ochtend en een middag. Ik wil hier helemaal niet zijn, zeggen ze dan. Maar na een tijdje gaat het van: mag ik er nog een dag bij? De jongens die doorgestroomd zijn naar betaalde banen komen nog steeds koffiedrinken. Dat geeft wel voldoening."

Het hart van de werkplaats is de zaagruimte. Daar worden buikige kasten en bolpotige tafels omgetoverd tot verse planken. "Kijk, dit was gisteren nog een tafel en nu wordt het een hoekbank voor een kerk."
Het gebruikt hout komt grotendeels van particulieren. Na de oproep die vorig jaar te zien was op Omroep Gelderland stroomden de reacties binnen. Ramon: "We hadden niet verwacht dat er zoveel aanbod zou zijn. En de mooiste dingen! Soms is het zonde om het kapot te maken. Dat doen we dan ook niet. Dan knappen we het op. Of maken we er net even iets anders van. Dat doet Vera."
Vera is een van de vrijwilligers. In een ver verleden deed ze een opleiding meubelstoffering. Nu bouwt ze krullerige dressoirs om tot wonderschone ranke kastjes. "We doen de gekste dingen in opdracht. Maak een tekening en we voeren het uit, maar het is natuurlijk ook leuk als de mensen hier hun eigen ideeën kunnen uitvoeren."

De Duurzaamheidsprijs is zeer welkom. De vijfduizend euro gaat naar een extra afzuiginstallatie. Bij voorkeur tweedehands natuurlijk. Dan is er misschien ook nog geld over om (gebruikt) gereedschap aan te schaffen. Lijmklemmen, schroevendraaiers, schaven, ze zijn hard nodig.

Ook de wijk loopt steeds vaker de werkplaats binnen met materiaal, reparatieverzoeken of, gewoon, om even te roepen hoe leuk het wel niet is allemaal. En dat is het. De Duurzaamheidsprijs is gewonnen door een bevlogen bedrijf met een hart voor hout en hergebruik, maar vooral voor mensen. Precies in de geest van de wereldverbeteraar naar wie de prijs vernoemd is.
Stichting RecaP, Sperwerstraat 97, www.stichtingrecap.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden