Carina Wiegman met haar eerste boek 'RRRauw!', waarin ze 15 jaar liefde, 26 maanden backpacken en 52 weken rouwen op een eerlijke manier beschrijft. (foto: Marnix ten Brinke)
Carina Wiegman met haar eerste boek 'RRRauw!', waarin ze 15 jaar liefde, 26 maanden backpacken en 52 weken rouwen op een eerlijke manier beschrijft. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Sommige stukken raken je wel'

"Ik mis hem in het alledaagse. Ik ben gewoon mijn maatje kwijt. Maar mijn wereld is niet ingestort. Er is pijn en verdriet, maar ook een toekomst."

Marnix ten Brinke

Arnhem - Carina Wiegman heeft onlangs haar eerste boek gepubliceerd: 'RRRauw!', over haar persoonlijke rouwproces na het overlijden van haar man met wie ze vijftien jaar lang samen was en de hele wereld heeft over gereisd. Ze schrijft eigenlijk haar hele leven al, maar een boek was er nog niet van gekomen. Eigenlijk was ze al een tijdje bezig met een ander boek, maar na de ziekte van haar man, besloot ze haar rouwproces op te schrijven en daar een boek van te maken. "Het begon met een column op Facebook", herinnert ze zich. "Ik kreeg daar veel reacties op van mensen die zich in mijn verhaal herkenden of zich geraakt voelden. Rouwen is een heel individueel proces, maar tegelijkertijd is het ook weer heel universeel. Je kunt het misschien een beetje vergelijken met een burn-out of kinderen krijgen. Veel mensen maken het mee, maar toch ieder op z'n eigen manier."

Voor haar was het schrijven van dit verhaal niet een soort therapie, niet voor zichzelf en niet voor een ander. "Iedereen kan er voor zichzelf iets uithalen. Voor mij gaat het niet om beroemd worden of om er heel rijk van te worden. Voor mij geldt de liefde voor het schrijven als belangrijkste drijfveer en de liefde, het geluk en het plezier dat ik samen met mijn man heb meegemaakt."
In 'RRRauw!' wordt alles beschreven, zonder gêne. "Het gaat om 52 weken rouwen. Hoe ik dat ervaren heb, hoe ik dat gevoeld heb. Het is niet alleen maar heel verdrietig, er komt ook veel humor in voor." Ze beschrijft haar schrijfstijl zelf als 'realistisch impressionistisch' en noemt dat 'typisch Nederlands'. "Een beetje direct en heel eerlijk. Ik kijk zelf met de humor naar dingen en neem het rouwen soms op de hak. Het beschrijft precies hoe ik ben en dat ik vind dat uiteindelijk alles verbonden is met liefde."

Het schrijven ging Carina niet altijd gemakkelijk af. "Sommige stukken raken je wel, nog steeds. Het schrijven voelde soms echt als die barre tocht door de woestijn, maar ik ben ontzettend blij dat het gelukt is, dat ik de eindstreep heb gehaald. Ik kan me nog goed herinneren waar ik was toen ik het manuscript af had. Een ander bijzonder moment was toen ik het eerste exemplaar in mijn handen kreeg. Dat vond ik heel emotioneel, omdat ik zo graag had gewild dat Dominguin het boek had kunnen zien."
'RRRauw!' is niet bedoeld als therapeutisch boek, ook al is ze in het dagelijks leven psycholoog. "Ik wil geen advies geven over hoe om te gaan met rouwen of hoe je dat het beste kunt doen. Je moet je eigen versie van rouwen beleven en daarin je eigen wensen en behoeftes vinden."

Ondanks het feit dat haar boek 52 weken van rouwen beschrijft, betekent dat niet dat het daarna klaar is met het rouwen. "Dat blijft gewoon doorgaan", zegt Carina. "Maar ik weet wel dat er geen vervolg op RRRauw! komt. Wel wil ik in 2021 mijn tweede boek publiceren (Marathon), dat eigenlijk bedoeld was als mijn eerste boek. Ik ben over de helft en volgend jaar wil ik het boek afronden."
Komend jaar wil ze mogelijk verhuizen uit Arnhem. "Er zijn teveel herinneringen hier. Ik wil me daaruit losmaken en een andere plek vinden waar ik nieuwe herinneringen kan maken."

Debuut

Carina Wiegman (1972) reist, schrijft en geeft taoïstische buikmassage. Ze studeerde levensloop psychologie aan de OU en woont in Arnhem. In 2004 loopt ze via een datingsite de liefde van haar leven so far tegen het lijf waarmee ze 15 jaar over de wereld zwerft. RRRauw! is haar debuutroman.

'RRRauw!' is te koop bij diverse boekhandels in Arnhem, zoals Het Colofon, in Velp bij Jansen & De Feijter en online via Carina's persoonlijke website www.carinawiegman.nl. Het boek kost 19,95 en is ook als E-boek of Audioboek verkrijgbaar.

Meer berichten