Ilse Van der Kroft regisseerde de videoclip die op het nationaal film festival voor scholieren, de hoofdprijs wist te winnen. (foto: Chard van den Berg)
Ilse Van der Kroft regisseerde de videoclip die op het nationaal film festival voor scholieren, de hoofdprijs wist te winnen. (foto: Chard van den Berg) (Foto: )

Arnhemse scholier naar internationaal filmfestival

Chard van den Berg

Het gaat wellicht wat ver om te zeggen dat Arnhem een soort Hollywood is, waarin het bruist van de Steven Spielbergs en Woody Allens van vandaag. Maar toch loopt er ook in onze stad veel filmtalent rond. Ilse van der Kroft bijvoorbeeld.

arnhem - Ilse Van der Kroft regisseerde de videoclip die op het nationaal film festival voor scholieren, de hoofdprijs wist te winnen. De hoofdprijs is een reis naar een Grieks filmfestival waar de crème de la crème van de Europese filmwereld bijeenkomt en naar de door haar geregisseerde videoclip zal kijken. Reden genoeg voor een interview dus.
In april dit jaar kreeg Ilse van haar docent te horen dat ze een videoclip moest maken. Het groepje waarmee ze de uiteindelijke video zou maken werd daarop snel gevormd en al snel realiseerden ze zich dat ze het serieus zouden gaan aanpakken. "Een heleboel mensen uit onze klas hadden zoiets van: het zal allemaal wel", zegt van der Kroft. "Maar de opdracht leek ons echt leuk en toen zijn we gaan kijken naar onderwerpen die ons interessant leken, ietwat dramatische onderwerpen."
In de video met de naam Xanny, zie je een groepje tieners worstelen met hun dagelijkse problemen, op het gelijknamige Billie Eilish lied. De problemen variëren van het onderhouden van een rookverslaving tot het niet kunnen betalen van rekeningen. Er is een meisje dat buiten de groep valt, omdat zij niet soortgelijke problemen heeft. "Een groot gedeelte van wat je in de video ziet komt ook uit mijn leven en mijn verleden. In die zin is het een reflectie van wat ik heb meegemaakt", zegt de Arnhemse. "Sommige dingen die ik dan terugzie in de video, vind ik wel confronterend. Maar aan de andere kant is het ook een uitlaatklep geweest voor mij. Het is emotie die je er als het ware uitschudt."
Het antwoord op de vraag of ze ooit gedacht had dat de clip zou winnen op het festival komt er zonder twijfel uit. "Nee", zegt Ilse. "We hadden een kleine hoop dat we genomineerd zouden worden en aanwezig zouden mogen zijn op het filmfestival. Maar winst had ik in mijn wildste dromen niet zien aankomen. Vooral omdat we dachten dat anderen veel betere video's gemaakt hadden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden