Terugblik Mega Piraten Festijn GelreDome

ARNHEM – "In alle drukte heb ik zelden kippenvel, maar gisteren had ik het. De enorm goede sfeer, de eenheid in het GelreDome, dat voel je. Van boven tot onder gingen de handjes de lucht in!" Patrick van Bree trad afgelopen zaterdag als lid van Ancora op tijdens het Mega Piraten Festijn in het GelreDome. "Een heel goed verlopen editie", stelt organisator Eddie Mensink. "Uitverkocht natuurlijk en een enorm goede sfeer." Hij is zondagmiddag na afloop nog wat moe. "Vandaag moet Vitesse voetballen, het stadion moest dus op tijd beschikbaar zijn. We hebben keihard gewerkt, maar vanmorgen om kwart over zes was het GelreDome leeg."

Met de stadioneditie in het GelreDome sluit het Mega Piraten Festijn elk jaar het seizoen af. Lekker binnen. Afgelopen vrijdag kon de organisatie het uitverkocht-bordje ophangen. "Voor ons is het een van de hoogtepunten van het jaar", vertelt Patrick. "Sowieso de afsluiting van het seizoen natuurlijk, maar ook een laatste gelegenheid om alle andere artiesten nog een keer te spreken voor de feestdagen. Het is een à twee keer per jaar dat we voor dit soort mensenmassa's staan. Maar geloof het of niet, ik vind het moeilijker om op te treden voor twintig man. Hier stap je binnen en voel je meteen de sfeer. Voor twintig personen moet je er helemaal zelf iets van zien te maken!"

Mart Hoogkamer beaamt dat ook. "Als je een feestje hebt voor honderd man, dan weet je dat ze echt luisteren. Ik probeer natuurlijk altijd te presteren, maar voor dat soort feestjes ben ik zenuwachtiger dan voor een groot festival als het Mega Piraten Festijn. Daar is de sfeer er al wel. Het is meestal maar een keer per jaar dat ik voor zo veel mensen sta. Tijdens het Mega Piraten Festijn in het GelreDome dus. Voor mij was dit de derde keer in het stadion. Wat me van dit optreden het meest is bijgebleven? Het gegeven dat iedereen meezong met mijn nieuwe single 'Ik kan je niet vergeten'. Die kreeg in het GelreDome de vuurdoop voor het grote publiek. En dat ging goed. Ik zie het Mega Piraten Festijn als één grote familie. Ik voel me daar zo thuis. Tussen de artiesten, maar ook tussen de mensen die er achter de schermen werken. Ik kijk er altijd enorm naar uit. En ook volgend jaar ben ik er gelukkig met elk feest weer bij!"

Belevenis

Jans Hoogeveen van de Dutch Boys noemt het Mega Piraten Festijn een 'geweldige belevenis'. "We zijn natuurlijk een hele poos uit de running geweest. De tenten van het Mega Piraten Festijn waren al heel mooi, maar dit was de kers op de taart. Toen we binnenkwamen, kregen we een rondleiding van iemand van de organisatie. Die liet ons ook even de arena zien. Goeiedag, wat een volk… Dan krijg je wel zo'n gevoel van 'Hier moet het gebeuren'. Heel indrukwekkend was ook onze opkomst. Dan sta je klaar achter de deur van het podium; hoor je de aankondiging en hoor je hoe het publiek tekeer gaat. Dat was een spannend moment. Maar toen we het podium opliepen, kwamen we in een warm bad terecht. Iedereen zong mee. Dat gevoel is onbeschrijflijk. Er waren ook meerdere bussen uit onze eigen regio. Veel echte piraten ook. Toen we klaar waren en terugliepen naar de podiumdeur kwamen we zelfs langs een groepje bekenden uit Barger-Compascuum. Echt een geluk dat we die nog even zagen tussen zo veel volk..."

Ultiem

William Bossong, bassist en spreekstalmeester van Mooi Wark, ligt inmiddels thuis op de bank. "We zijn na afloop nog in het café in Ooij beland", meldt hij. "Met een paar mensen van de organisatie. Hartstikke laat geworden. Het optreden in het GelreDome was weer geweldig. Dat is toch wel iets ultiems. Voor ons was het denk ik al de tiende keer of zo. Met de Mega Piraten Festijnen natuurlijk, maar ook in het voorprogramma van Snollebollekes. En ongelooflijk, wat een volk. Daar wen je niet aan. Voordat je je helemaal hebt omgedraaid om het hele publiek te zien, ben je twee nummers verder. En is het alweer bijna afgelopen. Dat immens grote, dat maakt wel indruk. En iedereen komt er om een feestje te maken. Dat merk je daar gewoon!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden