Jikke voordat ze ziek werd
Jikke voordat ze ziek werd (Foto: Jikke Broxterman)

Jikke met darmkanker zamelt geld in voor peperdure behandeling in Duitsland

Arnhem - Jikke Broxterman, haar vrienden beschrijven haar als een krachtige, zelfstandige, slimme vrouw, een vrouw die verder zoekt waar anderen stoppen, kortom een vrouw die alles uit het leven haalt. Een fijne, blije vrouw die, net als ze haar leven prettig op de rit heeft, kanker krijgt.

De diagnose
Tijdens een welverdiende vakantie in 2018 wordt ze ziek, nog net op tijd wordt ze geopereerd. Een groot deel van haar dikke darm wordt verwijderd. Niet veel later volgt de uitslag: darmkanker.

Praktisch en zoals altijd uit op een oplossing, duikt ze in de literatuur en speurt ze op internet om te weten te komen hoe ze de vier geplande chemokuren zo fijn mogelijk kan doorstaan. Misselijkheid, verminderde eetlust, neuropathie, zomaar wat bijwerkingen waar bijna iedere patiënt mee te maken krijgt. Maar Jikke niet, ze neemt het heft meteen in eigen hand. Een ander soort infuus en de visualisatie dat de chemo haar lichaam helpt, dragen bij aan haar overtuiging dat ze haar lichaam helpt om te genezen.

Na de behandeling gaat haar zoektocht door. Ze leest veel, bekijkt documentaires van over de hele wereld en ontdekt, dat in Nederland de oncologie op veel gebieden eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. Hoe mooi zou het zijn als de wereldwijde kennis gedeeld zou worden, als alternatief en regulier meer zouden samenwerken in plaats van elkaar uitsluiten? Nog verzwakt door de behandeling lukt het niet meteen om haar werk als zelfstandige websitebouwer weer op te pakken. Ook ontbreekt het aan energie om de coachingspraktijk, die ze net begonnen was voordat ze ziek werd, daadwerkelijk te gaan opstarten. Er ontstaan financiële problemen.

Een nieuw begin
Omdat Jikke toch al meer een mens van de natuur is en verlangt naar een buitenleven, ligt de oplossing voor de hand. Haar huis in Amsterdam wordt verkocht en ze verhuist naar Arnhem.

Al tijdens de verhuizing blijkt dat de tumormarkers niet zijn gedaald. Een ingrijpende operatie lijkt de enige oplossing te zijn. Na wat wikken en wegen besluit Jikke om ook hier voor te gaan. Eind mei wordt ze geopereerd. Ze herstelt sneller dan gedacht en eenmaal thuis besluit ze om rust te nemen en de tijd te nemen om te herstellen en zich nog verder te verdiepen in wat goed voor haar is.

Dan doe ik het zelf wel
In september blijkt dat de tumormarkers, ondanks de zware operatie, wederom niet zijn gedaald. Dit is slecht nieuws, want dit betekent dat haar oncoloog haar niet veel meer kan bieden dan de chemo die ze eerder ook kreeg, en die blijkbaar niet voor haar werkt. Het nieuws valt zwaar, temeer omdat er wel meer kansen zouden zijn als er ook medisch gezien één Europa zou zijn. En als alternatief en regulier elkaar niet zouden uitsluiten.

Jikke laat het er niet bij zitten en laat onderzoeken welke middelen voor haar iets kunnen doen en wat ze zelf nóg meer kan doen om gezond te worden en te blijven. Maar nog voor ze hier goed en wel mee begonnen is wordt ze weer ziek en belandt begin november 2019 in het ziekenhuis. Ze kan niet meer eten en voelt zich beroerd en krijgt dan ook nog last van een bacteriële infectie.

De behandeling
Haar hoop is nu gevestigd op de behandeling in Duitsland. Na het uitgebreide onderzoek dat Jikke deed, komt deze behandeling als beste uit de bus. Duitsland loopt sowieso voor op Nederland als het gaat om 'integrative medicine'; ofwel het stuk waar regulier- en alternatief elkaar ontmoeten en versterken. Daarom is Jikke hier op zoek gegaan naar een oplossing. Er zijn meerdere plekken waar Jikke behandeld zou kunnen worden. De reden waarom zij kiest voor deze specifieke kliniek en deze behandeling zit in het bewijs dat het werkt. Er zijn al mensen behandeld, zelfs met nog vervelendere genmutaties. Deze mensen leven en sommigen zijn zelfs genezen. Van tevoren wordt weefselonderzoek gedaan, naar aanleiding van dit onderzoek wordt een lichaamseigen proteïne ontwikkeld die het immuunsysteem aanspoort om de kanker te vernietigen. En dat is precies de bedoeling: de kanker eruit!

De toekomst
En als we dan verder kijken, dan zou dit ook het begin kunnen zijn van iets veel groters. Als Jikkes naam wordt toegevoegd aan de lijst van mensen die dit stadium van darmkanker hebben overleeft. Wat betekent dat dan voor de 'integrative medicine' in Nederland? Er zijn ongetwijfeld nu veel meer mensen zoals Jikke, die denken dat ze uitbehandeld zijn maar misschien ook nog een kans maken. Hoe mooi zou het zijn als ook zijn toegang krijgen tot meer kans om alles uit het leven te halen?!


Mensen die Jikke Broxterman een hart onder de riem willen steken en haar willen helpen met haar actie, kunnen doneren via: https://www.whydonate.nl/fundraising/haal-alles-eruit-wat-erin-zit

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden