Lichtjes op oorlogsgraven Oosterbeek

Sinds een aantal jaren worden op Kerstavond lichtjes geplaatst op Oorlogsgraven door het hele land, dit in navolging van de jaarlijkse traditie op de Canadese begraafplaats in Holten. Ook op de Arnhem Oosterbeek War Cemetary, in de volksmond de Airborne begraafplaats te Oosterbeek gebeurde dit, zij het op een beperkte schaal.

Een groepje vrijwilligers die elkaar in 2017 tegenkwam op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek veranderde dat: in 2018 brandde er op Kerstavond op ieder graf minimaal één kaars.

Deze kleine groep enthousiaste vrijwilligers is hard bezig om dit nogmaals te kunnen realiseren, ze hebben al veel bereikt, waaronder een speciale stormbestendige kaars, die door Bolsius tegen een nette prijs wordt aangeboden. De lichtjes hebben in 2018 vanaf Kerstavond tot halverwege tweede Kerstdag gebrand.

De gemeente Renkum staat achter het initiatief en ondersteunt ons op diverse manieren. Zij onderstreept daarmee het bijzondere karakter van dit burgerinitiatief. Vorig jaar werden wij verrast door de grote opkomst en de snelheid waarmee alle kaarsjes brandden en geplaatst waren, zo snel dat helaas niet iedereen een kaarsje kon plaatsen…

Dit jaar pakt de organisatie het daarom net even anders aan. De groep wil graag dat zoveel mogelijk bezoekers de mogelijkheid krijgen kaarsen te plaatsen, ook dat iedereen even stilstaat bij het graf, de tekst op de steen leest en denkt aan de dappere man die daar ligt. Dit jaar worden er per persoon twee lichtjes uitgereikt, nadat die zijn geplaatst kan men desgewenst weer aansluiten voor nieuwe kaarsen. Zo kan iedereen die dat wil, een aantal graven verlichten voor de kerst. De lichtjes zullen door vrijwilligers vanaf 17.00 uur bij de hoofdingang van de begraafplaats uitgereikt worden, tegelijkertijd is iedereen die vanuit zichzelf lichtjes wil plaatsen welkom om dat rond dezelfde tijd te komen doen.

Er zijn nog slechts twee ingrediënten nodig om deze Kerstavond weer alle graven verlicht te krijgen. Bezoekers, het is immers niet heel eenvoudig om bijna 1800 graven verlicht te krijgen. Daarnaast financiële ondersteuning, zodat we alle kaarsen en benodigdheden kunnen aanschaffen. Ook voor het weer opruimen van alle opgebrande kaarsen op 27 december wordt nog hulp gevraagd.

Voor de financiële ondersteuning kunnen donaties naar IBAN: NL58 RABO 0347 978266 ten name van: Stichting COWGO (Candles On War Graves Oosterbeek), onder vermelding van: Donatie Lichtjes Oorlogsgraven.

Bezoekers zijn 24 december a.s. van harte welkom kaarsen te komen plaatsen, de kaarsen worden vanaf 17.00 uur uitgereikt. De locatie van de Airborne begraafplaats is, van Limburg Stirumweg 28 te Oosterbeek. U kunt ons volgen via Facebook, hier vind u de nodige informatie; https://www.facebook.com/LichtjesAirborneOosterbeek/

De groep ziet er tevens op toe dat er op de oorlogsgraven in de Overbetuwe, Wageningen en de rest van de gemeente Renkum kaarslichtjes branden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden