Stichting Sonsbeek op zoek naar 70 jaar documenten en verhalen

14 december in Cultureel Centrum Rozet, 18 januari in Bibliotheek Kronenburg

In de aanloop naar de nieuwe sonsbeek-tentoonstelling in 2020 start Stichting Sonsbeek met de aanleg van een geheel nieuw sonsbeek archief. Dit project, het eerste onder leiding van artistiek directeur Bonaventure Nkidung voor sonsbeek20?24, komt tot stand in nauwe samenwerking met het publiek. Iedereen in het bezit van foto's, bewegend beeld, (ego)documenten, objecten en andere memorabilia van alle voorgaande sonsbeek-edities* wordt gevraagd dit te delen met de stichting. Maar speciaal ook persoonlijke verhalen en herinneringen gaan een essentiële bijdrage leveren aan het sonsbeek archief dat zal worden overgedragen aan het Gelders Archief in Arnhem. Op zaterdag 14 december kan iedereen in Cultureel Centrum Rozet zijn of haar object en verhaal komen brengen of vertellen. Op zaterdag 18 januari vindt een bijeenkomst plaats in Bibliotheek Kronenburg met hetzelfde doel.

Baanbrekende tentoonstelling

Sonsbeek staat als een van de eerste internationale kunstmanifestaties nationaal en internationaal bekend als een baanbrekende tentoonstelling voor beeldende kunst in de openbare ruimte. *De eerste vier edities (1949, 1952, 1955, 1958) vonden met regelmaat plaats, maar vervolgens werd sonsbeek met verschillende tussenpozen georganiseerd (1966, 1971, 1986, 1993, 2001, 2008, 2016).

Mede door deze onregelmatigheid en een steeds veranderende organisatie met nieuwe medewerkers beschikt de Stichting Sonsbeek niet over een eigen archief. Het archiefmateriaal is schaars en verspreid over verschillende archieven in Nederland. Bovendien werd het publiek – de bezoekers van de sonsbeek-edities- niet eerder betrokken bij het verzamelen van de geschiedenis van sonsbeek.

Toekomstige generaties

Doel van het project Help mee met het sonsbeek archief is het creëren van een grote, meerstemmige collectie van bronnen over de 70-jarige geschiedenis van sonsbeek. Dankzij de verzamelde documenten, voorwerpen en oral history bevat het toekomstige archief een veelheid aan stemmen en perspectieven op sonsbeek-tentoonstellingen en de tentoongestelde kunstwerken. Het archief zorgt ervoor dat komende generaties meer te weten kunnen komen over, en in de toekomst beter onderzoek kunnen doen naar, sonsbeek en haar zeer bijzondere geschiedenis.

Rozet en Kronenburg

Medewerkers van Stichting Sonsbeek zijn op zaterdag 14 december aanwezig in Rozet om documenten, objecten en verhalen te verzamelen over alle voorgaande sonsbeek-edities. Op zaterdag 18 januari is er een 'verzamel-middag' in Bibliotheek Kronenburg. In beide gevallen zijn de tijden 12.00-17.00 uur. Verhalen, herinneringen en anekdotes worden door medewerkers van Stichting Sonsbeek ter plekke digitaal opgenomen. Voor geïnteresseerden die niet naar Rozet of Kronenburg kunnen komen, is op de website

www.sonsbeek.org/nl/sonsbeek-archief alle informatie te vinden. Indien mensen niet naar Rozet of Kronenburg willen/kunnen komen, is contact mogelijk via het email-adres archief@sonsbeek.org. Medewerkers van Stichting Sonsbeek bezoeken dan degene met mooie herinneringen thuis. Het verzamelen van sonsbeek-materiaal is niet tijdelijk maar zal de komende jaren doorgaan.

sonsbeek20?24

Vanaf volgend jaar laat de hedendaagse kunsttentoonstelling sonsbeek het quadriennale-model los. sonsbeek blijft zichtbaar met een doorlopend programma met hoogtepunten in de jaren 2020 en 2024. Artistiek directeur Bonaventure Ndikung, het team van curatoren en een deel van de kunstenaars blijven tot 2024 betrokken bij sonsbeek. De twaalfde editie van sonsbeek in 2020 blijft wel, zoals eerdere edities, 100 dagen duren: van 5 juni tot en met 13 september 2020. De naam sonsbeek2020 wordt dan ook vanaf nu sonsbeek20?24.

Partners

sonsbeek20?24 is trotse partner van het Kröller-Müller Museum, Museum Arnhem en ArtEZ.

Begunstigers van sonsbeek20?24 zijn de Gemeente Arnhem, de Provincie Gelderland en Veluwe op 1.

Stichting Sonsbeek en State of Fashion

www.sonsbeek.org

Communicatie & Marketing

Boris de Munnick

06 22 978 444

bdemunnick@sbstof.org

Meer berichten