Speels Collectief is druk aan het repeteren voor de voorstelling 'Interval'. (foto: Marnix ten Brinke)
Speels Collectief is druk aan het repeteren voor de voorstelling 'Interval'. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'We hebben alleen wat meer tijd nodig'

"Jullie moeten bewegen als één organisme", roept Sanne Arbouw naar de spelers in de studioruimte van ArtEZ. Het kost nog wat moeite om alle spelers als één geheel te laten bewegen. Daarna wordt een rolstoel gebruikt als drumstel. De groep is bezig met oefenen van de verschillende overgangen in hun stuk 'Interval'.

Marnix ten Brinke

Arnhem - Sanne heeft vijf jaar geleden, samen met Merel van Lieshout, Speels Collectief opgezet, een theaterstudio voor iedereen met en zonder een zorgachtergrond. "We zijn klein begonnen tijdens onze opleiding op ArtEZ, met een paar spelers. En nu, vijf jaar later, werken we met twee groepen en zijn we ook actief in Brabant. Het bijzondere aan Speels Collectief is de unieke vorm van theater maken. Bij ons heeft iedereen eigen inbreng en leren de spelers en de studenten van ArtEZ en de HAN van elkaar. Het is heel mooi om te zien."
Doordat veel spelers een bepaalde zorgachtergrond hebben is het een uitdaging, maar biedt het ook kansen. "'Interval' is de voorstelling die is ontstaan naar aanleiding van de muziekpilot met studenten Social Work van de HAN. Samen met ons hebben ze onderzocht hoe je muziek betekenisvol kunt inzetten in het sociaal artistieke werkveld. We maken scènes in de ruimte die ontstaat tussen gebeurtenissen in. Wat gebeurt er tijdens dat wachten? Er ontstaat iets op dat soort momenten."

De spelers zijn dolblij met Speels Collectief en doen soms al jaren mee. "Het is heel leuk om te doen", aldus Marion. "Je kunt even iemand anders zijn." Ook Beppie en Martijn vinden dat. "Daarnaast leer je ook nieuwe dingen. Ik durf nu op een podium te staan", vertelt Beppie. "Dat was eerder echt niet zo." Voor Joanne is het belangrijkste dat ze haar emoties kan uiten. "Ik heb het gevoel helemaal op mijn plek te zijn."
Ondanks het feit dat sommige spelers al jaren meedoen met de voorstellingen van Speels Collectief, blijft het toch elke keer weer spannend. "Maar op een gegeven moment doe je het gewoon", zegt Joanne. "Je bent ook nieuwsgierig wat het publiek na afloop van de voorstelling vindt." Beppie ziet de groep als een soort familie. "We hebben een hele goede band met elkaar. Veel mensen denken dat mensen die gehandicapt zijn niks kunnen, maar dat is helemaal niet waar. We hebben alleen wat meer tijd nodig. We kunnen een hele hoop."
"Het mooie aan deze groep is dat iedereen gelijk is", vult Joanne aan.

Sanne en Merel zijn nog steeds bezig met de ontwikkeling van Speels Collectief. "We willen meer bekendheid en meer samenwerken met andere organisaties. We worden steeds meer gevonden door anderen, maar we zijn op zoek naar nog meer verbindingen en speelplekken."
De voorstelling Interval bij ArtEZ is op vrijdag 13 december om 17.00 uur. De gratis kaarten zijn te reserveren via reserveringen.artez.nl/theater. Wil je onderdeel worden van of samenwerken met Speels Collectief? Neem contact op via speelscollectief@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden