Judith Maas in haar kruidenatelier: 'Je waant je midden in de natuur.' (foto: Hilde Wijnen)
Judith Maas in haar kruidenatelier: 'Je waant je midden in de natuur.' (foto: Hilde Wijnen) (Foto: )

''t Is een proces, een ontdekkingstocht'

"Toen ik hier kwam, twintig jaar geleden, was het heel anders. Stonden hier de rijtjes prei, daar de rijtjes kool. Nu is het wilder geworden en zie je allemaal verschillende mensen. Prachtig. Je waant je midden in de natuur, maar daarachter is gewoon de Geitenkamp."

Hilde Wijnen

Arnhem - Judith Maas wandelt naar haar volkstuin in Klarenbeek. Of, zoals ze het zelf noemt, haar kruidenatelier. Niet zo gek, want Judith is herborist.
Een herborist is iemand die kennis heeft van planten en kruiden en, niet geheel onbelangrijk, die kennis kan toepassen. Bijvoorbeeld voor medicinaal gebruik, in de keuken of om cosmetica te maken. Het beroep is stokoud, maar nog geen honderd jaar geleden raakte het in de vergetelheid. Judith: "Vroeger, en dan heb ik het over eeuwen geleden, was dit algemene kennis. Hoe iets groeit, waar iets groeit. Het is zo mooi als je oplossingen weet uit de natuur. En dat je dat zomaar aangereikt krijgt!"

Vak

Toen ze vijftien jaar geleden begon, was Judith de enige herborist in de omtrek, maar inmiddels zijn er meer mensen die zich hebben bekwaamd in het vak. Wel is ze de enige in Arnhem die een opleiding aanbiedt. Elk jaar start er in de winter een nieuwe groep geïnteresseerden. Op de binnenlocatie, dit jaar is dat voor het eerst MFC De Wetering, wordt eerst de theorie uit de doeken gedaan. Het kennismaken met de materie vereist enige toewijding: de begrippen zijn voor de meesten nieuw en vreemd, de hoeveelheid stof niet gering. "Maar daarna, als we de tuin zijn ingegaan, dan is er altijd dat moment dat alles als een puzzel in elkaar valt. Soms denk ik weleens: o jee, het gaat niet gebeuren! Maar het gebeurt elke keer. En dan gaat het snel."
Vanaf april werken de cursisten onder de blote hemel. In een eetbaar atelier van vierhonderd vierkante meter. Alles wat de cursisten nodig hebben groeit in de tuin, van goudsbloem tot smeerwortel. "Alles kun je overal voor gebruiken. Je moet alleen leren: wanneer smeer je het op je been tegen spierpijn en wanneer bak je het in de olie? 't Is een proces, een ontdekkingstocht."
Naast de cursus geeft Judith ook les op scholen. Tijdens een kopje thee, uiteraard uit eigen tuin, vertelt ze: "De basis, alles wat je als kind leert, neem je mee. Mijn vader had vroeger een volkstuin. Ik had er geen overdreven interesse in. Het was er gewoon. Maar later, toen ik in Arnhem ging wonen en met de hond langs al die moestuinen wandelde, dacht ik: o, leuk, dat wil ik ook! Ik weet niet wat dat is. Alsof er iets even is gaan slapen en opeens weer wakker wordt. Nu zou ik niks anders willen. Het is zo leuk. En is er zo veel. Ik krijg het in mijn hele leven allemaal niet meer in mijn hoofd. Maar ik zou niets willen overslaan."
De eerstvolgende jaarcursus van Judith Maas start in januari 2020. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Voor meer informatie:

filiamosa.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden