Renske Anema concentreert zich tijdens de tweede Makers Markt in Arnhem op haar schilderwerk.
Renske Anema concentreert zich tijdens de tweede Makers Markt in Arnhem op haar schilderwerk. (Foto: Ellen Koelewijn)

'Podium voor alternatieve producten'

Ze zijn creatief en noemen zich alternatief en eigenwijs. Die combinatie resulteert in unieke handgemaakte producten. De bezoekers van de tweede Makers Markt zijn ervan onder de indruk. De organisatie is ambitieus en wil meer van dergelijke markten in Arnhem en in de regio.

Vincent Bos

ARNHEM – Aan inspiratie hebben de eigenwijze makers geen gebrek. Getalenteerd zijn ze zeer zeker. Dat hebben zondag tal van bezoekers geconstateerd in Willemeen in Arnhem.

Daar bieden Daisy Koenders en Arda Maars deze zondag de eigenwijze makers een podium om hun producten te presenteren. Het gaat om originele en professionele producten. Keus is er genoeg. Twee bezoekers winnen een cadeaupakket met artikelen van de standhouders. Een even welkom als bijzonder geschenk in deze feestmaand.

Opleiding bij ArtEZ

Daisy Koenders en Arda Maars volgen hun opleiding aan de Kunstacademie van ArtEZ. Dat geeft al aan vanuit welke visie ze de tweede Makers Markt hebben opgezet. De markt heeft een artistiek karakter. "We zien dat de deelnemers stoere en alternatieve producten aanbieden. Passend bij Willemeen", zegt Daisy Koenders. De makers bieden kwaliteit, ze presenteren eigenzinnige producten, voegt Arda Maars eraan toen.

Willemeen afficheert zich als stedelijk jongerencentrum en subcultureel podium in de Gelderse hoofdstad. Meer dan honderd vrijwilligers zijn er actief. Ze komen er voor muziek, zeefdruk en multimedia. Daisy Koenders is vaak te vinden in de zeefdrukkerij. Ze staat bekend om haar prints op kleding.

Kortom, Willemeen is een uitstekende locatie om creatieve mensen een plaats te bieden. "De meeste markten richten zich op bepaalde doelgroepen. Wij kennen zoveel leuke mensen die iets aanbieden waar niet altijd een podium voor is", geeft Daisy Koenders aan.

Muziek

De eerste Makers Markt was in juni. Deze keer zijn er al wat meer deelnemers en als het aan de organisatie ligt, blijft het daar niet bij. "De markt is een uitgelezen kans om handgemaakte kleding, sieraden, illustraties en grafisch werk, ofwel een origineel cadeau voor de feestdagen te scoren", vult Arda Maars aan.

"De markt is nu twee keer per jaar. Maar we willen toe naar zeker een keer of vier per jaar of vaker. We oriënteren ons ook op andere locaties. We denken aan een gebied dat zich uitstrekt van Arnhem, Ede en Wageningen tot Nijmegen. We zijn ervan overtuigd dat we iets heel leuks neerzetten", geeft Daisy Koenders aan.

Dit keer zijn illustraties te koop, tekeningen, sieraden van recyclemateriaal en andere producten. "We hebben jongeren gevraagd die een connectie hebben met Willemeen om mee te doen. Ook wat betreft de muziek." Dat geeft de markt mede een eigen sfeer. Er staat ook een kraam van een voorlichtingsbureau dat informatie verstrekt over transgenders. Passend bij de doelgroep en passend bij de setting.

Meer berichten