Foto:

Dromen als Messiaen

Stel je voor: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op een orgel. In 'Dromen als Messiaen' duik je voor even in de bijzondere wereld van de Franse organist en componist Olivier Messiaen (1908-1992). De concertreeks is in de winter van 2019 en 2020 in meerdere kerken in Nederland te ervaren. De première vindt plaats op woensdag 11 december in de Eusebiuskerk in Arnhem. Daarna is de audiovisuele orgelperformance te bewonderen in o.a. Zutphen, Amsterdam, Leeuwarden, Dordrecht en Goes.

Kleurenanimaties: klank in kleur
Voor Olivier Messiaen waren klank en kleur onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 'Dromen als Messiaen' wordt zijn stuk 'La Nativité du Seigneur', gebaseerd op het kerstverhaal, uitgevoerd als een dynamische orgelperformance waarin klank en kleur samenkomen. Tijdens het orgelconcert projecteert audiovisueel componist Marcel Wierckx live-gegenereerde beelden op het orgel. Deze visuals zijn geïnspireerd op pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890–1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van het stuk in 1936. De beelden in 'Dromen als Messiaen' zijn integraal verbonden aan de specifieke klankkleur dat bij elk orgel verschillend is en elk orgel wordt bespeeld door de 'eigen' huisorganist, waardoor iedere uitvoering uniek is.

Een ervaring in het huis van de organist
Als bezoeker laat je je een uur lang onderdompelen in een concert waarin het orgel niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt is. Deze bijna-meditatieve ervaring, waarbij orgelmuziek en visuals op bijzondere wijze op je afkomen, vindt plaats in het huis van de organist: de kerk. Een bouwwerk dat iedereen op een andere manier bekijkt en beleeft. Het is al eeuwen een plek van samenkomst en verbinding, vooral rond de kersttijd. Tijdens 'Dromen als Messiaen' stap je de kerk in en beleef je de muziek en de locatie op een nieuwe manier zonder prikkels van buitenaf. Misschien wel zoals Messiaen dat ooit zelf zag.

Data
- Woensdag 11 december: Eusebiuskerk, Arnhem - première door Johan Luijmes (gratis toegang)
- Vrijdag 13 december: Walburgiskerk, Zutphen - Johan Luijmes (€15 aan de deur)
- Zaterdag 14 december: Orgelpark, Amsterdam - Johan Luijmes (toegang €17.50/10.00, tickets:
www.orgelpark.nl)
- Maandag 16 december: Jacobijnerkerk, Leeuwarden - Theo Jellema (toegang €10)
- Vrijdag 20 december: Grote Kerk, Dordrecht - Cor Ardesch (toegang €10)
- Woensdag 27 december: Grote Kerk, Goes - Arno van Wijk (toegang €10)
Meer informatie vind je op: www.dromenalsmessiaen.nl

Over Dromen als Messiaen
'Dromen als Messiaen' is gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde. Marcel Wierckx zorgt samen met verschillende stadsorganisten voor de uitvoeringen. 'Dromen als Messiaen' is een initiatief van Stichting OpenOor. Het doel van Stichting OpenOor is om bestaand en nieuw publiek warm te maken voor vernieuwende multidisciplinaire muziekvoorstellingen van hoogstaand niveau, waarbij het orgel een rol speelt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden