Arnhem Sinfoniëtta in Musis
Arnhem Sinfoniëtta in Musis (Foto: (c) René Knoop)

Beethovens Pastorale in Musis

De natuur staat centraal in het concert op zondagmiddag 1 december in Musis, dat wordt gegeven door Arnhem Sinfoniëtta onder leiding van Alexej Pevzner. Naast de bekende zesde symfonie – 'de Pastorale' – van Beethoven klinken onder meer de ouverture 'In de herfst' van Grieg en het symfonisch gedicht 'De ceder en de palm' van Kalinnikov.

Veel componisten vonden inspiratie in de natuur. Beethoven hield zo van wandelen, dat hij er een symfonie aan wijdde. In zijn zesde symfonie vertelt hij hoe de plattelandswandeling uitkomt bij een boerenfeest dat wordt onderbroken door een hevig onweer. Je hoort het kabbelen van een beekje, het gerommel van de donder en andere natuurgeluiden zoals het fluiten van de vogels.

Het concert van Arnhem Sinfoniëtta wordt geopend met een korte instrumentale inleiding uit het oratorium 'Die Schöpfung' van Joseph Haydn. Daarin wordt de chaos verbeeld die vooraf ging aan de schepping van het licht en de aarde. Op het programma staan daarnaast nog de concertouverture 'In de herfst' van Edvard Grieg en het symfonisch gedicht 'De ceder en de palm' van de Russische componist Vasily Kalinnikov.

Arnhem Sinfoniëtta is een symfonieorkest van goede en enthousiaste amateurmusici. Het orkest geeft jaarlijks meerdere concerten in Arnhem en omgeving, en gaf ook concerten in Gera, de zusterstad van Arnhem in Oost-Duitsland. Het orkest staat sinds enkele jaren onder leiding van Alexej Pevzner. Alexej groeide op in Moskou, waar hij viool studeerde aan de beroemde Gnessin Muziekschool en aan het Muziek College van het Conservatorium van Moskou. Sinds 1994 is hij tweede concertmeester bij Het Gelders Orkest, daarnaast treedt hij regelmatig op met diverse ensembles, als violist of als dirigent.

Het concert van Arnhem Sinfoniëtta vindt plaats op zondag 1 december 2019 om 15.00 uur in de Muzenzaal van Musis, Arnhem. Kaarten kosten € 20,00 (jongeren tot 16 jaar en CJP € 10,00) en zijn te koop aan de zaal en via de website https://tickets.musisenstadstheater.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden