Musica Temprana
Musica Temprana (Foto: Eduardo Hernández Pérez)

Música Temprana voert Misa Criolla van Ramírez uit

Música Temprana presenteert in december de sfeervolle concertserie Misa Criolla. Het ensemble, onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel, staat bekende om zijn uitvoeringen van Latijns-Amerikaanse barokmuziek. De Misa Criolla, een Spaanstalige katholieke mis, werd in 1964 geschreven door de Argentijnse componist Ariel Ramírez (1921 – 2010). Música Temprana verbindt in dit kerstconcert de Misa met nieuw ontdekte oude muziek uit Mexico en Guatemala. Het concert vindt plaats in Arnhem op 23 december om 20:00 uur in Musis.

De Misa Criolla van componist Ariel Ramírez was de eerste van een nieuw muziekgenre: niet eerder bestond er een volwaardige Rooms-Katholieke mis gebaseerd op Latijns-Amerikaanse volksmuziek. Ramírez entte zijn mis voor tenor, koor en orkest op een breed scala aan elementen uit de volksmuziek. Zo schreef hij onder meer de bombo (Argentijnse trom), de charango (kleine gitaar) en de kena (fluit) voor, en voor elk van de vijf vaste delen van de mis koos hij een karakteristiek dansritme als basis. Voor het Kyrie gebruikte hij ritmes van de indianen in de noordelijke Andes, voor het Gloria de opgewekte yaravi, en voor het Credo de feestelijke chacarera: de belangrijkste Argentijnse dans met een opzwepend ritme. Het Sanctus is een subtiele variant op de carnavalito, een knipoog richting Bolivia, en in het afsluitende Agnus Dei klinkt het ritme van de melancholieke milonga van de pampa’s.

Música Temprana kiest bij deze uitvoering van de Misa voor een interpretatie vanuit de oude, klassieke muziek van Latijns-Amerika zonder de karakteristieke volkse elementen in de Misa uit het oog te verliezen. Het is voor het ensemble essentieel dat in dit project de oude tradities aan het ‘nieuwere’ werk verbonden worden. Sinds enkele jaren onderzoekt Música Temprana de barokmuziek uit Mexico en Guatemala en in dit concert wordt de tussenstand van dat onderzoek – de voorlopers van de Misa - verbonden met het werk van Ramirez. ‘Música Temprana (…) voert deze muziek zo overtuigend en puntgaaf uit, dat je weet: ja, zó moet het klinken.’ -LUISTER juni 2017 over de cd Misa Criolla.

Zie voor kaartverkoop en informatie: www.musicatemprana.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden