Foto:

Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van Arnhem

ARNHEM – De Ridders van Gelre richten zich in de achtste aflevering van hun televisieserie bij Omroep Gelderland helemaal op de geschiedenis van Arnhem. Ridders Bas Steman en René Arendsen beginnen bij het Romeinse castellum in stadspark Meinerswijk aan de Rijn en eindigen met de nasleep van de Operatie Market Garden.

Ridder René probeert eerst de bulten in Arnhem-Noord met de fiets te bedwingen. Ridder Bas begint aan de Rijn in Arnhem-Zuid en berekent hoe groot het castellum geweest moet zijn. Daarna springen de Ridders naar de middeleeuwen. René bekijkt in het Gelders Archief de tekst waarmee Arnhem in 1233 tot stad werd verheven.

Hertog Karel

Natuurlijk gaan de Ridders ook even op bezoek bij hun hertog Karel van Gelre in de Eusebiuskerk. Hij begon met de centralisatie van het Gelderse bestuur rond het marktplein. Daarmee zou Arnhem uiteindelijk uitgroeien tot de onbetwiste provinciehoofdstad van Gelderland.

De Slag

Bas bekijkt hoe Arnhem in de negentiende eeuw uitgroeide tot een van de meest moderne en progressieve steden van Nederland. Daar kwam een abrupt einde aan tijdens de beruchte Slag om Arnhem. René probeert zich een voorstelling te maken hoe groot de puinhopen in Arnhem en in Gelderland waren toen de Tweede Wereldoorlog in 1945 voorbij was.

Gelredag

Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van... Arnhem is op maandag 25 november te zien bij Omroep Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.

Op zaterdag 30 november is de Gelredag in Huis Zypendaal in het gelijknamige Arnhemse stadspark. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom. De toegang is tot 12.00 uur gratis.

Voor meer informatie over de Gelredagen verwijzen we naar www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden