TRIFID komt naar Arnhem met Sounds of Interstellar Space

Het heelal als basis voor al je composities. Groter kan je inspiratiebron niet zijn. Accordeonist Rik Cornelissen, vibrafonist Vincent Houdijk en contrabassist Maciej Domaradzki, samen vormen zij TRIFID, toeren door Nederland met hun nieuwe programma Sounds of Interstellar Space. Het titelstuk is geschreven op basis van recent door de NASA en ESA opgevangen golven in de buurt van Saturnus. Vrijdag 22 november 2019 zijn ze te gast in de concertzaal van het ArtEZ-conservatorium in Arnhem. Astrofysica en schrijfster dr. Claudia Mignone (van de ESA) vertelt, in het Engels, over de geheimen van het heelal. Het programma wordt afgesloten met een workshop waarnemen, inclusief grote telescopen en, bij helder weer, daadwerkelijk inzoomen op hemellichamen. De voorstelling wordt georganiseerd door de Arnhemse sterrenwacht Presikheaven.

Rik Cornelissen, artistiek leider van dit project, is al jarenlang geïnteresseerd in wetenschap en met name natuurkunde. De fascinatie voor het heelal begon zo'n zes jaar geleden. 'Ik zat hele avonden naar documentaires te kijken. Er werd gesproken over allerhande zaken die mijn voorstellingsvermogen ver te boven gingen. Dan zette ik het programma halverwege vaak even stop. Ik pakte m'n accordeon en ging spelen, improviseren. De muziek klonk dan altijd totaal anders dan anders. Veel minder concreet. Het oneindige, het ongrijpbare bracht me iets nieuws. Daar is het idee geboren. De muziek van Sounds of Interstellar Space klinkt onderzoekend en ruimtelijk en is beïnvloed door zowel klassieke muziek, jazz als tango. Lyrische muziek vol improvisatie."

Koud

"We beginnen het optreden dichtbij onszelf, op aarde. Via Google Earth zoomen we in op de plek waar we ons op dat moment bevinden. Vandaaruit nemen we het publiek mee op reis tot ver buiten de rand van ons zonnestelsel. Claudia Mignone vertelt over de sterren, planeten en de fenomenen achter de composities. Wij muzikanten laten onze interpretaties klinken." Het tweede deel van het concert staat in het teken van de compositie Sounds of Interstellar Space. "De golven die de basis vormen voor dít werk zitten vol ritmes, tonen en harmonieën. Ze zijn opgevangen door de Cassini-Huygens-missie, die zich vooral richtte op Saturnus en de maan Titan. Een belangrijk doel was om te onderzoeken of de mensheid op Titan zou kunnen leven. Er is water, een warme kern en een atmosfeer: drie voorwaarden voor potentieel leven. Het is er alleen nog wel koud: min tweehonderd graden. Daar moet nog een oplossing voor worden gevonden."

Bloeddruk

Met al de vergaarde kennis komt voor Cornelissen ook een vorm van relativering. "Ik maak me, zoals veel mensen, zorgen over het milieu en over het voortbestaan van de aarde. Ik hoop dat we het tij nog kunnen keren maar misschien gaat het er toch op neer komen dat we het hier definitief zullen verkloten met z'n allen. Natuurlijk is dat zonde van alles wat er in al die jaren is opgebouwd, maar op de grote schaal maakt het helemaal niets uit. Er zijn zeer waarschijnlijk nog miljoenen andere planeten als de onze waar het leven gewoon doorgaat.

Hoewel dat me zeker niet onverschillig maakt, vind ik het wél een geruststellende gedachte. Het houdt me nederig en het is in elk geval beter voor m'n bloeddruk."

Sounds of Interstellar Space | TRIFID en dr. Claudia Mignone

Vrijdag 22 november 2019, aanvang 19.30 uur

Concertzaal ArtEZ, Utrechtsestraat 85, Arnhem

Tickets & Info www.soundsofinterstellarspace.nl

EenVandaag

Televisieprogramma EenVandaag besteedde ruimschoots aandacht aan Sounds of Interstellar Space: https://www.npostart.nl/nederlands-jazztrio-maakt-muziek-met-geluiden-uit-het-heelal/10-10-2019/POMS_AT_15696328

Podium Witteman

Ook was TRIFID met Sounds of Interstellar Space te gast in Podium Witteman. Kijk en luister: https://www.npostart.nl/podium-witteman/20-10-2019/VPWON_1304755#603a36224

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden