Wereldkampioen langebaanschaatsen op de 10km Jorrit Bergsma traint op de skeelers in de heuvels van het Italiaanse Livigno. Door ver weg te staan en wijder te schieten krijgt het beeld een eenzame uitstraling. Door de rijder en de schaduw midden op d
Wereldkampioen langebaanschaatsen op de 10km Jorrit Bergsma traint op de skeelers in de heuvels van het Italiaanse Livigno. Door ver weg te staan en wijder te schieten krijgt het beeld een eenzame uitstraling. Door de rijder en de schaduw midden op d (Foto: Vincent Riemersma)

Tip 2 over de schaal van het onderwerp in jouw foto

Dinsdag 18 februari 2020 is de jaarlijkse Sportverkiezing in Arnhem. Vast onderdeel is de fotowedstrijd. Tot eind 2019 mag iedereen zijn of haar mooiste foto's hiervoor inzenden via www.sportinarnhem.nl/sportfoto.

Topfotograaf Vincent Riemersma is jurylid bij de verkiezing voor Sportfoto van het jaar en geeft de komende tijd een aantal tips voor een goede foto.

Tip 2 gaat over de schaal van het onderwerp in jouw foto

Groot, groter, kleinst

Bij sportfotografie denken mensen vaak aan grote dure telelenzen. Met een lange lens kun je de actie die ver weg is toch beeldvullend fotograferen. Ook kun je met een lange en lichtsterke lens het onderwerp beter isoleren van de achtergrond, die dan mooi wazig onscherp wordt. Natuurlijk kun je ook met een minder lichtsterke telelens de actie mooi dichtbij halen. Een verbeten blik, een sterke emotie, het afzien of de euforie, soms wil je het beeld er maximaal vullen.

Let er bij zo’n close-up foto op dat de foto goed scherp is, pas je sluitertijd aan op de snelheid van de beweging en zorg dat de autofocus op het goede punt heeft scherpgesteld. Een foto moet wel heel uniek zijn wil je wegkomen met een nèt niet scherpe foto. De jury zal hier zeker kritisch naar kijken.

Toch kun je er ook bij sportfotografie bewust voor kiezen om juist wijder te schieten en verder van de actie af te gaan staan. Zo kun je meer van de omgeving meenemen en geef je de sporter of actie een plaats in het landschap, stadion of andere omgeving. Deze omgevingselementen krijgen dan ook een functie in het beeld en kun je zelfs als kader gebruiken. Zoals in de vorige tip besproken, let er dan wel op dat duidelijk is wat het onderwerp is van jouw foto, wat je wilt laten zien of wilt vertellen. Zorg dat de omgeving bijdraagt aan het beeld. Een zoekplaatje is niet per definitie verkeerd, maar uiteindelijk moet voor de kijker, en de jury, wel duidelijk zijn waar het over gaat in jouw foto.

Kortom. Speel met beeldhoeken, dichtbij en verder weg. Soms vind je het beste beeld ver weg van de actie, soms juist als je er bovenop zit.

Foto bijschrift: Wereldkampioen langebaanschaatsen op de 10km Jorrit Bergsma traint op de skeelers in de heuvels van het Italiaanse Livigno. Door ver weg te staan en wijder te schieten krijgt het beeld een eenzame uitstraling. Door de rijder en de schaduw midden op de weg te fotograferen werkt het asfalt als een natuurlijk kader en is gelijk duidelijk wat het onderwerp van de foto is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden