Naast de volwassenen die alvast de inkopen voor Sinterklaas deden, waren er ook genoeg kinderen die de ogen uitkeken op de speelgoedbeurs.
Naast de volwassenen die alvast de inkopen voor Sinterklaas deden, waren er ook genoeg kinderen die de ogen uitkeken op de speelgoedbeurs. (Foto: )

'Ik heb nu genoeg voor Sinterklaas'

Speelgoedbeurs in Rijkerswoerd

Aan de rij bij de kassa te zien was de speelgoedbeurs afgelopen zaterdag in het Activiteitencentrum Siza in Rijkerswoerd een enorm succes. "We konden helaas maar één kassa open doen dit keer, omdat we te weinig vrijwilligers hebben."

Marnix ten Brinke

Arnhem - Hoeveel jaar de speelgoedbeurs al gehouden wordt weet eigenlijk niemand meer. "In ieder geval al zo'n 25 jaar", vertelt Margré van de organisatie. "Maar omdat we niemand meer in het team hebben zitten vanaf het begin, weten we het niet."

Iedereen wordt bij binnenkomst welkom geheten en krijgt een grote tas om al het speelgoed in te doen. Door het hele wijkcentrum staan vele tafels met alleen maar speelgoed. Er is een speciale hoek voor al het LEGO en Playmobil. "Kinderen groeien harder dan het speelgoed kapot gaat", aldus Margré. "Het is toch hartstikke mooi om deze spullen dan door te geven aan een ander, zodat je een ander kind blij kunt maken?"
Naast de jaarlijkse speelgoedbeurs, organiseren de vrijwilligers ook twee keer per jaar een kledingbeurs. De speelgoedbeurs trekt jaarlijks een paar honderd mensen. Om alles in goede banen te leiden zijn een kleine twintig vrijwilligers betrokken. "De dag vooraf wordt al het ingekomen speelgoed gesorteerd op leeftijd. Dat is een hele klus. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk spullen bij elkaar te zetten. Er is een hoek met knutselspullen, een boekenhoek en ga zo maar door."

Hoewel het buiten koud is, is de temperatuur in het gebouw door de drukte flink opgelopen. In de lange rij voor de kassa staan vaders en moeders met tassen vol speelgoed te wachten totdat ze mogen afrekenen. "Ik heb nu in ieder geval genoeg voor Sinterklaas", roept een moeder met twee tassen vol naar een ander. Eventjes verder op is een vader met zijn zoon en dochter naar de beurs gekomen. De dochter is helemaal weg van een kleurrijke xylofoon die bijna nog groter is dan zijzelf. Haar oudere broer komt met een enorm prentenboek aanzetten. "Weet je zeker dat je deze wil?", vraagt de vader aan zijn zoontje. Ja, knikt hij. "Maar dan mag je hem ook zelf vasthouden". Dat wil het zoontje dan weer niet en dus loopt pappa met het boek richting de rij voor de kassa.

Bazar54

Iedereen die de spullen afrekent betaalt daar tien procent extra bij. "Dat is voor het organiseren van deze dag", vertelt Margré. "Het kost ons ook het nodige." En wat gebeurt er eigenlijk met heel speelgoed dat aan het eind van de dag overblijft? "Dat mogen de mensen die het gebracht hebben weer naar huis nemen, of het wordt geschonken aan een goed doel. Dat is bij ons nu al een aantal jaren Bazar54 in Elden. Daar kunnen vluchtelingen spullen komen halen om een nieuwe start in hun leven te maken."
Meer vrijwilligers zijn ook altijd welkom op de drie beurzen die er jaarlijks georganiseerd worden. Meer informatie hierover kan men krijgen door een mailtje te sturen naar:
tweedebeurs@yahoo.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden