Ook aan een 'Jan van der Meer Biomassabosje' is gedacht.
Ook aan een 'Jan van der Meer Biomassabosje' is gedacht. (Foto: )

'Alles begint bij een boom in de straat'

'De beuk erin' is het credo van de vergroeningsactie van de Blauwe Golven op de elfde dag van de elfde november om elf over elf. In een gezwind tempo wordt er in een uurtje een aantal bosjes uit de grond gestampt. Stichting Behoud Bomen Arnhem neemt de schop ter hand, bewoners van aangrenzende flat Du Soleil moedigen de actievoerders aan.

Hilde Wijnen

Arnhem - Met namen als het 'Cathelijne Bouwkamp Bosje' en het 'Jan van Dellen Plantsoen' wordt er flink geknipoogd naar de gemeente, die eerder dit jaar beloofde het verwaarloosde kunstwerk grondig op te knappen en te vergroenen, maar dat vooralsnog niet deed. En passant wordt bovendien de ingebruikneming van de biomassacentrale op de hak genomen, want ook aan een 'Jan van der Meer Biomassabosje' is gedacht.

Voor de bewoners van Du Soleil lijkt de actie echter vooral bedoeld om de leefbaarheid in de buurt te vergroten.

Symbolisch

"Zo, dat kleedt een beetje aan, hè!" Diane van Zwol knikt goedkeurend. "Ik ben de oudste bewoner en ik zie me daar nog niet staan spitten, maar ik vind het wel belangrijk om er bij te zijn. Het is natuurlijk ook een symbolische actie." Tegenover de parkeerplaats op de hoek van de Oude Kraan en het Nieuwe Plein staan binnen een mum een stuk of wat kleine boompjes de Blauwe Golven te versieren.

Dat er meer moet gebeuren dan het planten van een jolig bosje vindt bijna iedereen in Du Soleil. "Vroeger was ik trots als ik Arnhem binnenreed, nu schaam ik me er voor." Op de zevende verdieping van de flat woont Nicole Meurkens samen met haar man Albert Oost, actief lid van Stichting Behoud Bomen. Nicole: "Als je als stad een kunstwerk adopteert, moet je er goed voor zorgen. Het werk van Peter van Struycken is een groots ontwerp. De kleuren knalden eruit. Nu klopt het niet meer. Het is springvloed op de golven."

Ook Mark Bosch van Behoud Bomen Arnhem pleit voor eerherstel van de Blauwe Golven. "Kijk naar Jardin d'email in het Kröller Müller. Dat kunstwerk is beroemd. De Blauwe Golven kunnen dat ook voor Arnhem worden. Als je kiest voor behoud, doe het dan goed."

"Het is een ingewikkeld onderwerp", zegt actievoerder Martin van den Oever, terwijl hij spandoeken ophangt. "Stad en ecologie komen hier precies samen. Het gaat er soms best fel aan toe. Maar alles begint bij een boom in de straat. We doen niemand kwaad. Daar gaat het om voor mij. Er is al genoeg angst in de wereld."

Van dat alles is geen spoor te ontdekken op deze frisse maandagmorgen. De goedgemutste actievoerders planten bomen alsof ze nog nooit anders gedaan hebben en ontvangen opgewekt complimenten van voorbijgangers.
"En dit komt dus in de Gelderlander?" vraagt een van de flatbewoners. "Ja", zegt haar buurvrouw, "Ik bewaar het wel voor je."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden