Foto: Wim de Knegt

Echt Hollandse winters in het Nederlands Openluchtmuseum

Het winterse plaatje lijkt helemaal te kloppen! Althans, lijkt… Want het Nederlands Openluchtmuseum laat de twee kanten van de winter zien: Ongemak en vertier, schaarste en overvloed. De winters van vroeger bestonden niet alleen uit idyllische vergezichten met uitgestrekte bevroren vaarten. Het betekende ook langdurige kou, nauwelijks verlichting en (over-)leven in een periode van schaarste. Het museum opent vanaf 7 december zijn deuren voor een bijzondere winterse ervaring. Schaarste komt aan bod, maar winters plezier staat hoog in het vaandel.

Schaats, krabbel of glij
Met een schaatsbaan van ruim 1.000 m2 kunnen bezoekers weer uren zwieren op het ijs. De prachtig verlichte ijsbaan nodigt uit om te schaatsen. Jong en oud bindt de ijzers onder en winterpret is gegarandeerd. Schaatsen zijn bovendien in het museum gratis te lenen. Moetje nog leren schaatsen? Dat leerde je vroeger met ijzertjes onder de schoenen en een stoel waar je je aan vast kon houden. Het museum biedt jonge kinderen een plek om hun eerste slagen te maken. En natuurlijk met behulp van een stoel. Rode konen en glinsterogen? Zo komt iedereen van de glijsbaan af. Met een grote zwarte band onder de arm, klim je omhoog naar Standerdmolen om vervolgens met hoge snelheid naar beneden te roetsjen. Een keer is niet genoeg, dit ga je zeker vaker doen!

Broodjes bakken of koken met niks?
Winterse gerechten? Dat betekent koek en zopie. Langs alle winterse locaties komt je de geur van verse snert, warme chocomelk of poffertjes tegemoet. Buiten spelen maakt hongerig, dus schuif lekker aan. De winters van vroeger waren soms zo koud dat er nauwelijks eten was voor het hele gezin. Er werd in die tijd veel geweckt en creatief gekookt met kliekjes om de koude, donkere maanden door te komen. In het museum leer je van alles over deze periode en krijg je natuurlijk de kans om ook wat te proeven. Ga je liever zelf aan de slag? Dan bak je zelf een broodje boven het vuur op het Kindererf.

Breien met de breisters of slapen in de kou?
Een warme deken over je heen als het koud is, wie wil dit nu niet? Helaas is dit in 2019 nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het museum besteedt aandacht aan de daklozenproblematiek in Nederland: een actueel en relevant onderwerp. Bezoekers kunnen hun steentje bijdragen aan warme slaapplekken door mee te breien aan een grote deken. Kinderen halen hun brei-diploma bij de breisters en iedereen mag in het wensboek een bericht achterlaten wie de deken, als deze klaar is, het beste kan gebruiken.

Openingsevent: koken met eikels
Tijdens het openingsweekend op 7 en 8 december pakt het museum overdadig uit met verschillende workshops die in het teken staan van schaarste en overvloed. Koken met kliekjes, verhalen over eten in oorlogstijd: bezoekers kunnen dit weekend proeven, horen en ervaren. Fooddesigner Katja Gruijters presenteert bovendien een special gruwelijk-lekker-gerechtje waarin ze eikels gebruikt.

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum
7 december 2019 tot en met 19 januari 2020
Dagelijks geopend van 10.00 uur- 17.00 uur
De ijsbaan, Canon Café en museumwinkel zijn open van 10.00 uur tot 18.00 uur

Adres
Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4
6816 SG Arnhem

www.openluchtmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden