Links - de heer Henk Hankel  (70 jaar muzikant) Rechts - Bart Schellevis, secretaris Harmonie Unisono Velp
Links - de heer Henk Hankel (70 jaar muzikant) Rechts - Bart Schellevis, secretaris Harmonie Unisono Velp (Foto: Koos Roelofs uit Duiven- foto's rechtenvrij te gebruiken)

Henk Hankel geëerd voor 70 jaar muzikant door Harmonie Unisono Velp

VELP- De heer Henk Hankel is dit jaar 70 jaar als muzikant ingeschreven bij de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Aan Harmonie Unisono Velp de eer om de heer Hankel te huldigen vanwege dit bijzondere jubileum. Tijdens de jaarlijkse feestavond in het verenigingsgebouw in Velp op zaterdag 9 november is Hankel hiervoor in het zonnetje gezet.

Hankel heeft al een heel leven achter de rug. En daardoor is er ontzettend veel over hem te vertellen. Talloze activiteiten heeft hij op zijn erelijst staan.

Friesland
Zijn roots liggen in Friesland. Hij werd op 8-jarige leeftijd lid van de plaatselijke muziekvereniging “De Woudklank” in Noordwolde. Samen met een vriendje werden daar de eerste tonen geblazen op een trompet. Bij de vereniging volgde hij muzieklessen.

Velp
Vanwege het werk van zijn vrouw kwam Hankel in 1962 terecht in Velp. Zijn beroep was onderwijzer en hij kreeg een baan als leraar op de Professor Gunningschool. Al snel werd gesignaleerd dat hij muziek gemaakt had in een fanfare in Friesland.

De toenmalige dirigent van de Velpse Harmonie belde hem op om mee te komen spelen in het orkest. Ondanks méér kapers op de kust besloot hij te kiezen voor de Velpse Harmonie en daar is hij niet meer weggegaan. Daar is hij bestuurslid geweest en was hij verantwoordelijk voor de muziekbibliotheek.
Dat bibliotheekwerk lág hem kennelijk goed want hij is óók de oprichter van de orthotheek op de Biljoenschool in Velp. (geordende verzameling onderwijsleer-materialen die bij de leerlingbegeleiding wordt gebruikt.)

Harmonie Unisono Velp
In 2003 werden de Velpse Harmonie en Harmonie Kunst aan het Volk een nieuwe vereniging met de naam Harmonie Unisono Velp. Hankel was toen baritonist en in de hoogtijdagen zaten er maar liefst 5 baritons op rij in het orkest.

Hankel heeft zo’n 60 jaar muziek gemaakt. Een jaar of tien geleden moest hij om gezondheidsredenen stoppen met muziek maken. Een blaasinstrument bespelen bleek niet meer haalbaar. Zijn goudkleurige bariton leverde hij tot zijn grote spijt in. En daarmee stopte helaas zijn muzikale loopbaan.

Geen nood, want enkele muzikanten houden zich wekelijks bezig met de muziekbibliotheek. En daar hielp Hankel vervolgens vol overgave mee om de muziekstukken in te schrijven en te archiveren. Ondertussen onderwees hij de anderen hoe de muziektitels in de Engelse en Franse taal moeten worden uitgesproken. Helaas kan hij sinds kort niet meer meehelpen vanwege zijn broze gezondheid.

Hankel was eerder overigens op véle fronten actief als vrijwilliger. Op hem deed de muziekvereniging bijna nooit tevergeefs een beroep.
Naast zijn al genoemde bestuursfuncties en beheerder van de muziekbibliotheek bij de Velps Harmonie hielp hij óók bij de maandelijkse inzameling van oud papier. In het verleden gebeurde dat met een vrachtwagen van een plaatselijk verhuisbedrijf. Hankel had het meest aantrekkelijke baantje, want hij reed met zijn auto voor de troepen uit door de wijk. Jeugdlid Koentje Donders zat dan naast hem in de auto. Hij luidde een bel die de inwoners waarschuwde om het oude papier klaar te zetten.
Bij de groep ‘interieurverzorging’ heeft hij óók nog jarenlang geholpen met het schoonhouden van het clubgebouw.

Onderscheidingen
Voor al zijn activiteiten is Hankel al meerdere keren onderscheiden.
. Uiteraard is hij al diverse keren gehuldigd voor zijn kroonjaren bij de muziekvereniging.
. In maart 2011 werd hij door Carnavals Vereniging De Narrenkap voor al zijn verdiensten onderscheiden tot ”Drager van de Ster in de orde van het Velpse Narrenrijk”.
. Naast leraar en muzikant was hij ook bestuurslid van de Stichting Velp voor Oranje. Daar was hij mede-organisator van vele Oranje-activiteiten. Bij deze stichting vervulde hij meerdere bestuursfuncties. Zelfs de dubbelfunctie van secretaris en penningmeester. Voor zijn inzet bij de oranjevereniging kreeg hij in 2012 een Koninklijk lintje toen hij 50 jaar bestuurslid was.
Hankel is zo’n overtuigde Royalist dat hij 10 jaar geleden zelfs is gaan wonen in de Prinses Màximastraat in Velp !

Unisono hoopt dat Hankel nog lang van de muziek blijft genieten. Hankel werd bedankt voor alle jaren hulp en trouw aan de muziekvereniging.

Van de landelijke muziekorganisatie kreeg Hankel de oorkonde uitgereikt met het speciale insigne dat hoort bij zijn 70-jarige muziekjubileum.
Een mooie bos bloemen zorgde voor een kleurige omlijsting van deze bijzondere huldiging.

Deze avond werd ook alt-saxofonist mevrouw Ans Roelofs gehuldigd voor haar 12½ jarig lidmaatschap bij Harmonie Unisono Velp.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden