Aantal huishoudens in energiearmoede dreigt te verdubbelen

Arnhem - Onlangs bleek uit onderzoek dat als we niets doen, het aantal het aantal mensen dat leeft in energiearmoede zal verdubbelen. In heel Nederland loopt dit op tot 1,5 miljoen huishoudens. 'Er leven nu al duizenden mensen in Arnhem in energiearmoede. Zij hebben moeite om de energierekening te betalen. Huurders in verschillende Arnhemse wijken hebben al actiegevoerd om hun huizen opgeknapt te krijgen. Ook nu spreekt de SP met huurders die hun energierekening enorm zien stijgen, van wie het huis koud en vochtig is, maar waarbij de verhuurder helemaal niets doet. Het aantal huishoudens dat in de problemen komt dreigt dus ook in Arnhem te verdubbelen, en dat is een enorm probleem,' zegt Arnhems SP raadslid Sarah Dobbe.

Dobbe: 'Een op de drie kinderen groeit op in een ongezond huis. Een op de vijf huizen, ook in Arnhem, heeft last van vocht en schimmel. Dit onderzoek van vandaag maakte weer duidelijk hoe groot de noodzaak is om in te grijpen. We moeten nu de juiste keuzes maken en de slechtste huizen aanpakken voor degenen die dat niet kunnen betalen. We mogen niet langer afwachten.'

'Er zijn vele miljoenen euro's al beschikbaar - het Arnhems klimaatfonds. Dat geld ligt klaar. Wat zou een betere en socialere besteding van dat geld zijn dan dit? Door de slechtste huizen nu aan te pakken, pakken we energiearmoede aan én we behalen het meeste klimaatwinst. De SP heeft meerdere malen aandacht gevraagd voor het aanpakken van energiearmoede en het opknappen van huizen. Het is nu vijf voor twaalf. De SP stelt in haar tegenbegroting voor het klimaatfonds in te zetten voor dit doel,' besluit Dobbe.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden