Bas van Es blikt kort terug op zijn eerste twaalf maanden als raadslid. (foto: Yadi Dragtsma)
Bas van Es blikt kort terug op zijn eerste twaalf maanden als raadslid. (foto: Yadi Dragtsma) (Foto: )

'Arnhem is een te gekke provinciestad'

Wie is Bas van Es en waarom koos hij voor het VVD-raadlidmaatschap? Dat vertelt hij in de serie portretten over volksvertegenwoordigers. En net als bij de zes raadsleden die hem voorgingen, kiest hij een Arnhemse café waar hij zijn verhaal doet. In het geval van Van Es erg toepasselijk, want hij is expert op het gebied van horeca.

door Yadi Dragtsma

arnhem - Hij is veertig jaar, vader van twee dochters en geboren Arnhemmer. Na de middelbare school doet hij de opleiding Leisure Management aan de hogere hotelschool, begint een evenementenbureau en wordt horeca ondernemer.

Zo ontwikkelt hij zich als echte horecaman en wordt gevraagd om mee te denken met startende ondernemers in de horeca; concepten ontwikkelen, bedrijfsadvies en vanuit het platform binnenstad overleg plegen met instanties. Daar ontstaat zijn interesse voor politiek.

"Als voorzitter van Koninklijke Horeca Arnhem sprak ik regelmatig met bestuurders. Veelal over ondernemers in het MKB die aanliepen tegen de wirwar aan regelgeving. Om echt iets te kunnen veranderen, leek het me een logische stap om zelf politiek actief te worden. Zo liep ik in eerste instantie mee als commissielid samen met Rebin Maref, destijds ook raadslid in spe." Zo landt hij als nummer vier op de kandidatenlijst en neemt in maart 2018 zitting in de Arnhemse raad, waar hij zich overigens met veel meer bezighoudt dan alleen horeca.

"Natuurlijk ga ik voor een florerend horecaklimaat in Arnhem, maar er is zoveel meer. Zo is sport en beweging een ander speerpunt. Het bevordert niet alleen de gezondheid, maar zorgt ook voor meer sociale contacten.

Ik zie daar een rol weggelegd voor de overheid. Denk dan aan leefstijl-coaches voor de wijken, maar ook aan de koppeling tussen MKB en sportieve evenementen in de binnenstad." Voor Van Es is Arnhem een 'te gekke' provinciestad: de veelzijdigheid en het bruisende van een echte stad, maar met de intimiteit en het overzichtelijke van een dorp.

Hij blikt kort terug op zijn eerste twaalf maanden als raadslid. "We hebben mooie dingen bereikt, zoals een stukje regulering op het gebied van Arnhemse Airbnb's. Door een meldplicht, voorkomen we wildgroei en ongelijke concurrentie." Wat hij nog wil realiseren? "Als ik de raad uit ben, hoop ik dat de communicatie tussen MKB en de overheid structureel is verbeterd, het liefst door een loket waar ondernemers met al hun vragen terechtkunnen. Ook zie ik graag de realisatie van een binnenstedelijk distributiecentrum, waardoor er minder vrachtauto's het centrum in hoeven."

Het is inmiddels een traditie om de dames en heren politici te vragen aan wie ze zich graag spiegelen. Wie is voor Van Es een politiek voorbeeld? 'Ik hoop dat mensen mij zien als een gemakkelijk benaderbare 'no-nonsense' politicus die weet wat er speelt in de samenleving. Voor mij is Klaas Dijkhoff wat dat betreft een goed voorbeeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden