Het jongste (Eline de Geus) en het oudste (Wolfgang Zahn) spelende lid bij de jubilerende korfbalvereniging EKCA. (foto: Marnix ten Brinke)
Het jongste (Eline de Geus) en het oudste (Wolfgang Zahn) spelende lid bij de jubilerende korfbalvereniging EKCA. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Oud worden dankzij de gezelligheid

"Ik heb vroeger bij de hoofdklasse van de junioren gespeeld en in de tweede klasse. Ik had graag naar de eerste klasse gewild, maar mijn motoriek en snelheid waren niet goed genoeg. Dat vond ik best jammer, maar ik ken mijn eigen beperkingen. Het was goed zo."

Marnix ten Brinke

Arnhem - Korfbalvereniging EKCA bestaat dit jaar 110 jaar en is daarmee de oudste korfbalvereniging van Nederland. Komend weekend wordt dit jubileum gevierd voor en door alle leden. Wat maakt EKCA nou zo'n bijzondere vereniging dat zij het al meer dan een eeuw (niet gefuseerd) volhouden?

"Het is er gewoon altijd gezellig", zegt Wolfgang Zahn, die met zijn zestig jaar het oudste spelende lid is van de club. "Ik weet nog precies wanneer ik voor het eerst ging korfballen. Dat was op 21 augustus 1969, dat heb ik toevallig gezien in de ledenadministratie", grapt hij. "Ik was tien en ging mee met een vriendje. Om eerlijk te zijn weet ik niet meer waarom ik voor korfballen heb gekozen destijds. Het had ook iets anders kunnen zijn, maar voetbal vond ik niet veel aan."

Eline de Geus is het jongste spelende lid bij EKCA. Ze is inmiddels zes jaar en speelt al zo'n twee of drie jaar bij de vereniging. "Haar zussen zaten ook op korfbal", vertelt haar vader. "En ze ging een keertje mee. Vervolgens kwam ze terecht bij de kangoeroes, voor de aller jongste." Inmiddels vind ze het korfballen hartstikke leuk. "Maar het is ook best moeilijk, omdat de korf heel hoog is", zegt ze. "Het aanvallen vind ik het leukst."

Volgens Wolfgang heeft korfbal altijd een beetje last gehad van een wat suffig imago, maar dat is onterecht. "Het is een sport waar je op veel dingen tegelijk moet letten. Je moet aanvallen en ook je tegenstander in de gaten houden. Het tempo bij korfbal ligt erg hoog. Het is jammer dat korfbal niet echt grote boegbeelden heeft die de sport uitdragen. Dat zou wel kunnen helpen bij het veranderen van het imago."
Sinds Eline sinds dit jaar bij de F-jes zit, speelt ze ook wedstrijdjes en daar fluit Wolfgang dan soms weer als scheidsrechter. "In het begin is het voor de jeugd vooral spelletjes met de bal. Tikkertje en dat soort dingen. Het leuke aan korfbal is dat de teams gemengd zijn; mannen en vrouwen zitten in hetzelfde team. Ik denk dat de sport daardoor wat gemoedelijker is, wat socialer."

EKCA heeft tegenwoordig zo'n tweehonderd leden en dat blijft al jaren stabiel. Dat de vereniging nu 110 jaar bestaat heeft niet altijd zo vanzelfsprekend geleken. "Ik weet dat in de jaren twintig van de vorige eeuw er nog maar negen leden waren", aldus Wolfgang. "Het fijne is nu dat veel leden hun handen uit de mouwen steken en ook vrijwilligerswerk doen voor de vereniging.
Eline heeft het nog steeds ontzettend naar d'r zin op korfbal en ook Wolfgang wil nog niet van stoppen weten. "Ons oudste spelende lid was 64 jaar, dus dat wil ik zeker halen", zegt hij. "In Zelhem zat bij een vereniging iemand die tot zijn 81ste is doorgegaan, dus ik heb nog even."

Meer berichten