Tijdens de open dag van ArtEZ zijn demonstraties van allerlei kunstdisciplines, van toneel tot dans. (foto: Ellen Koelewijn)
Tijdens de open dag van ArtEZ zijn demonstraties van allerlei kunstdisciplines, van toneel tot dans. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Open dag van ArtEZ is een belevenis

Het is druk. Eigenlijk is dat zwak uitgedrukt. Voor de open dag van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem, bestaat massale belangstelling. De school kreeg 1150 aanmeldingen vooraf. Al die tieners hebben ouders meegenomen om te kijken of er een passende opleiding tussen het aanbod zit.

door Vincent Bos

ARNHEM - Drie achtereenvolgende zaterdagen kunnen leerlingen terecht bij de drie vestigingen van ArtEZ. Te beginnen in Arnhem. Komende zaterdag kunnen ze hun licht opsteken in Zwolle en een week later in Enschede.

De drukte geeft aan hoe populair de opleidingen zijn. Nu al volgen in Arnhem rond de duizend leerlingen de vele opleidingen. Van fashion design, creative writing, tot fine art, toneel en dans. Iedere leerling met creatieve genen voelt zich er thuis.

Topopleidingen

Voor het aanbod bestaat een toenemende belangstelling, constateert Gonnie Gerritsen van de afdeling communicatie. "We laten ons goed zien en zijn steeds beter zichtbaar door online activiteiten. We hebben een fors aantal topopleidingen waarop we erg trots zijn. Alle opleidingen zijn in trek."

De open dag is een geweldige belevenis. De studenten krijgen de kans hun werk te tonen en geven demonstraties. Zo krijgen de bezoekers het perfecte plaatje bij een opleiding. "Er zijn tal van voorstellingen. De open dag is voor iedereen een van de leukste dagen van het jaar", meent Gonnie Gerritsen.

Na de open dag volgen nog de zogeheten meeloopdagen. Dat is bij veel opleidingen het geval. De aankomende studenten krijgen daardoor een goed beeld van wat een opleiding behelst en of die aansluit bij hun verwachtingspatroon.

Dat er 1150 aanmeldingen voor de open dag zijn, betekent niet dat de hogeschool voor de kunsten er in de Gelderse hoofdstad meteen honderden leerlingen bij krijgt. Zo werkt het niet. "Voor de toneelopleiding is bijvoorbeeld maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar", zegt Gonnie Gerritsen. Er kunnen per schooljaar acht tot tien leerlingen worden toegelaten." Want er moet na school wel werk voor je zijn.

De hoofdletters in de naam ArtEZ staan voor Arnhem, Enschede en Zwolle. In Arnhem heeft de hogeschool voor de kunsten meerdere locaties. Het bestuur, lectoraten, centrale afdelingen en de meeste academies van n Arnhem zijn gevestigd aan Onderlangs 9. Er zijn ook vestigingen aan de Kortestraat 27, Agnietenplaats 2 en Driekoningenstraat 16. ArtEZ wil een bijdrage leveren aan een levendig klimaat waarin jonge kunstenaars kunnen gedijen. Ze geeft zo gestalte aan de culturele infrastructuur on Oost-Nederland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden