Michiel van de Meijden raapt wekelijks drie volle vuilniszakken zwerfafval. (foto: Hilde Wijnen)
Michiel van de Meijden raapt wekelijks drie volle vuilniszakken zwerfafval. (foto: Hilde Wijnen) (Foto: )

'Ik help alleen het gezellig te houden'

"Wat ik het meest tegenkom onderweg, is energydrink. Het geeft misschien energie, maar blijkbaar word je er ook heel slordig van. Ze hebben in ieder geval geen energie meer om het in de afvalbak te gooien." Gewapend met humor, handschoenen en een grijper raapt Michiel van de Meijden elke zondagmiddag afval van de straten rond zijn huis in Presikhaaf 1.

Hilde Wijnen

Arnhem - In januari ging Michiel van start. Net verhuisd vanuit de Novalaan en al wandelend met hondje Lizzy verwonderde hij zich over de hoeveelheid zwerfafval op straat. "Ik vind dit een heel leuke, levendige buurt. Je hebt hier honderd geloven en kleurtjes, iedereen groet elkaar. Maar het kan nóg leuker." Hij besloot niet te gaan zitten wachten op de maandelijkse bezemwagen, sloot zich aan bij het landelijke platform Supporter van Schoon en ging op pad.

Goed gevoel

Het eerste rondje leverde vijf gevulde vuilniszakken op. Een half jaar later is de gemiddelde vangst drie volle zakken per week. Blikken, lege flessen chloor, bouwmaterialen, dode dieren, keurig dichtgeknoopte gebruikte pampers, zelfs een keer een stoma. Alles neemt hij mee. De zakken gooit hij in afvalcontainers.
"Ik moet zeggen, het geeft wel een goed gevoel. Laatst zat er zo'n stoere jongen op een bankje, hij zegt: man, echt respect!"
Volgens Michiel verdient het Kinderwijkteam pas echt alle eer. "Die doen dit ook elke week. Volwassenen en pubers gooien alles op de grond en de kinderen mogen het opruimen. Dat is toch te gek voor woorden eigenlijk."
Met zijn actie hoopt Michiel buurtbewoners te stimuleren in ieder geval hun eigen stoepje schoon te houden. "Als je thuiskomt en er ligt troep buiten, dan doet dat wat met je. Daar word je droevig van. Net zoals wanneer het in je huis een rommel is. Het is zo weinig werk."

Bootje

Michiels wekelijkse opruimronde zet zoden aan de dijk. Er ligt aanmerkelijk minder afval op straat dan voor zijn komst naar de buurt. Maar er is nog veel te winnen. In de sloten van Presikhaaf drijft namelijk een keur aan vuilnis waar Michiel tot zijn spijt niet bij kan komen. "Kijk, dit is mijn depressieve stukje natuur. Die winkelwagen ligt er al een jaar. Er wordt hier niet schoongemaakt. En daar zitten die oudjes die hier in de flat wonen de hele dag tegenaan te kijken. Misschien dat ik van de zomer met een rubber bootje de sloot opga."
Boos of moedeloos wordt Michiel er niet van. "Ik weet niet waarom mensen er een troep van maken. Je kunt niet in hun hoofd kijken. Misschien hebben ze een moeilijke periode en moeten ze alles van zich af gooien. Ik ben niet van de opvoedpolitie. Ik probeer alleen te helpen om het gezellig te houden."
Meer informatie:
htpps://m.facebook.com/presikhaaf.schoon of www.supportervanschoon.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden